Deze week op De Veldhof (woensdag 18 t/m zondag 22 juni)

OOGSTBERICHT (WEEK 7)

Deze week keuze uit…

Rode eikenbladsla

Cocarde sla (nieuw!)

Chinese kool (laatste week!)

Spinazie (laatste week!)

Peultjes

Venkel (nieuw!)

Bietjes (nieuw!)

Amsoi (nieuw!)

Spitskool

Selderij

Kruiden: salie, oregano, tijm, koriander, peterselie, basilicum (nieuw!)

Fruit: rabarber, rode aalbes, zwarte bes

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek of afgesloten plastic bak in de koelkast ***

Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): Chinese kool, spinazie

Losse verkoop

Groenten: Chinese kool, spinazie

Snijbloemen: diverse bloemen uit Ingrid’s bloementuin

Plantjesmarkt: rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes, kruisbes, taybes, Japanse wijnbes, aardbei, smeerwortel, diverse kruiden


OP DE TUIN…. 

We gaan weer een warme en droge periode tegemoet. Vandaag hebben de sproeiers al gedraaid om uitdroging te voorkomen. Tot nu toe ontwikkelen alle groenten zich erg goed. In het veld staat prachtige sla waaronder de Cocarde sla, een sierlijk ras dat voor ons makkelijker zelf voor te zaaien is dan andere sla rassen. Ook de aardappelplanten staan er erg mooi bij met tot nu toe relatief weinig Coloradokevers (die kevers eten het blad op en hebben helaas geen natuurlijke vijand in ons klimaat).

Sinds een paar maanden loopt er een konijn op de tuin. Hond Harrie rent er regelmatig achteraan maar het konijn is sneller. Voor het eerst zien we nu ook wat vraat. Het konijn heeft namelijk alle boerenkool plantjes (vorige week geplant) in vak V gegeten. Waarschijnlijk zit het hol daar ergens in de buurt, in de andere vakken is namelijk geen vraat. Deze week planten we opnieuw boerenkool, dit maal met een gaasdoek er over heen.


Oproep ambassadeurs crowdfunding Stichting Levende Grond

Beste Veldhof genoten, 

Geweldig…. de crowdfunding is nu officieel begonnen! Wat een mooi vooruitzicht voor de toekomst en vele generaties na ons dat de aarde gifvrij en vruchtbaar zal blijven op dit mooie plekje in het bos. Wat een rijkdom geeft dit stukje aarde ons nu al aan lokale en gezonde voeding! Voor het zover is zal echter eerst € 110.000 aan donaties gezocht moeten worden. We denken dat dit kan lukken als wij onze eigen rijkdom gaan inzetten!  

Wat is jouw rijkdom? Want behalve financieel kun je ook op een andere manier bijdragen. Denk aan alle talenten, capaciteiten, hobby’s, vaardigheden, kennis, contacten die ieder van ons heeft. Ons idee is om jullie te vragen deze in te zetten ter ondersteuning van de crowdfunding. Een aantal voorbeelden: Dorien wil haar lach yoga sessies aanbieden; Magritt is ervaren in kledingruil events; Jet geeft les in duurzame yoga/ qiqong oefeningen en Caroline wordt blij als ze een kinderspeurtocht kan organiseren.

Ook zullen er veel kook- en bakliefhebbers zijn. En wie heeft wat aan te bieden voor een eventuele veiling? Of heeft een tip voor een leuke veilingmeester? Of heeft weet van boeiende “groene” filosofen, dichters of strijders? Wie is vaardig in masseren of speelt mooie muziek? Welke rijkdom kan en wil jij eventueel inzetten? 

Wij willen dit graag inventariseren om het dan samen te brengen in diverse crowdfunding activiteiten zoals een festival, lezingen, veiling, workshops, pop up restaurant. Wat, waar, wanneer en in welke vorm hangt af van de inventarisatie. Fijn als je ons dit zo spoedig mogelijk wilt laten weten per mail, via crowdfundingveldhof@gmail.com

Het is nog geheel vrijblijvend… je zit nergens aan vast. Maar het zou een geweldige inspiratie kunnen opleveren voor een vervolg. Ook zijn tips welkom over “niet Veldhofgenoten” (vrienden of kennissen) die in dit kader iets moois kunnen bieden. Dorien, Caroline, en Jet zijn nu ambassadeurs, maar hopen dat meer mensen deze rijke met onze op (zonne)energie rijdende kar willen trekken; ook een kleine bijdrage hierin is welkom. 

Jouw rijkdom, jouw ideeën en inzet om deze activiteiten mee vorm te geven, en zo geld én verbinding mee te realiseren is heel welkom! Tot ziens, Caroline, Dorien en Jet


Recept van de week: Koreaanse kimchi van Chinese kool

– 1 Chinese kool, grof gesneden

– 250 gram wortelen, Julienne gesneden

– 8 bosuitjes, in ringen gesneden

– 1/2e el (kokosbloesem)suiker)

– 30 gram verse gember

– 5 tenen knoflook, fijngehakt

– 4 el mengsel cayennepeper en paprikapoeder

– 50 ml vissaus

– 4 el grof zeezout

– 800 ml water

Doe de gesneden Chinese kool in een diepe kom en strooi het zeezout er overheen. Masseer het zout goed in de stukjes kool. Na een paar minuten komt er vocht vrij, schenk vervolgens water in de kom totdat de kool onder water staat. Zet een zwaar bord op de kool zodat deze ondergedompeld wordt. Laat dit minstens een uur staan. Spoel daarna goed af onder de kraan totdat het zout verwijderd is.

Meng het mengsel cayennepoeder en paprikapoeder met de gember en voeg vervolgens de vissaus, suiker, bosui en wortel toe. Voeg het geheel toe aan de Chinese kool en meng alles goed door elkaar. Doe het mengsel in een gesteriliseerde weckpot, druk alles stevig aan totdat er een laagje water op de kimchi ligt. Leg er iets zwaars op zodat de kimchi onder het laagje vocht blijft liggen. Laat de kimchi drie dagen tot een week op kamertemperatuur staan zodat het de tijd heeft om te fermenteren. Doe elke dag elke ochtend en avond het deksel van de pot voorzichtig open zodat er wat luncht kan ontsnappen. Na drie dagen tot een week kun je de kimchi in de koelkast bewaren, de kimchi is dan enkele maanden houdbaar.