Deze week op De Veldhof (woensdag 3 t/m zondag 7 september)

OOGSTBERICHT (WEEK 18)

Deze week keuze uit…

Pluksla / mesclun & rucola

Tatsoi (op=op)

Paksoi (nieuw!)

Rode biet (nieuw bed)

Raapstelen

Bladmosterd

Rode peper

Spitskool (op=op)

Sperziebonen (nieuw bed)

Stokbonen & snijbonen

Zapallito (ronde courgette) (nieuw!)

Cherrytomaat & trostomaat

Palmkool

Klaroen

Stengelui (op=op)

Selderij

Kruiden: salie, oregano, tijm, peterselie, basilicum (op=op), theekruiden (o.a. munt)

Fruit: bramen (op=op), herfstframboos

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek of afgesloten plastic bak in de koelkast ***

Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): deze week geen aanbod

Losse verkoop

Groenten: deze week geen losse verkoop

Snijbloemen: diverse bloemen uit Ingrid’s bloementuin

Plantjesmarkt: rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes, kruisbes, taybes, Japanse wijnbes, aardbei, smeerwortel, diverse kruiden


OP DE TUIN…. 

De scholen zijn weer begonnen, hopelijk hebben jullie een fijne vakantie gehad! En eindelijk een fatsoenlijke regenbui, met name heel belangrijk voor de jonge aanplant in het voedselbos. Op de tuin maken we de omslag naar herfstgroenten. De laatste tomaten kunnen geoogst worden; de meirapen en andijvie groeien goed door; spinazie en winterpostelein zijn gezaaid. De raapstelen schieten helaas al door (er is een nieuwe lichting gezaaid) maar je kunt de harde stengel en bloem er uit snijden, het blad is nog heerlijk mals. De paksoi die we deze weken oogsten is een ander ras dan de paksoi die we in het voorjaar oogsten. Deze paksoi is smaller en minder compact.

Oogstborden lezen en instructies navolgen

Nogmaals het vriendelijke verzoek om alle instructies op te volgen. Een voorbeeld: tatsoi en paksoi staan in hetzelfde bed, achter elkaar geplant. De tatsoi mocht afgelopen week geoogst worden, de paksoi nog niet. Om verwarring te voorkomen stond bij de paksoi een bord met ‘hier niet oogsten’. Dit bord is eerst verwijderd en er werd van de paksoi geoogst; ook na het terugzetten van het bord is er wederom geoogst van de paksoi. Kan gebeuren maar toch niet fijn, zo loopt de planning in de soep. Er is nu tatsoi over en die staat op schieten en voor de komende weken is er minder paksoi.

In oktober organiseert een aantal oogstleden een groot diner t.b.v. de crowdfunding. Daarvoor reserveren we nu al een aantal groenten op de tuin. Binnenkort meer info over dit diner!

Ook het verzoek om geen mesjes te laten slingeren in het veld. Ik kom bijna wekelijks een verloren mesje tegen en dat is gevaarlijk wanneer wij met de klepelmaaier daarover heen maaien. Dus check altijd of je niet je mesje vergeten bent wanneer je naar huis gaat en loop de bedden na als je je mesje kwijt bent. Dank! Overigens gaat het zelfoogsten over het algemeen hartstikke goed en zie ik dat er zorgvuldig geoogst wordt.

Oogstfeest zondag 21 september op De Veldhof!

Zondag 21 september vieren wij onze oogst, met een oogstfeest. Die dag staat ook in het teken van de crowdfunding, er zijn dan diverse activiteiten. Het programma is als volgt:

13 uur: veiling: er worden mooie objecten en diensten geveild en alle inkomsten komen ten goede aan de crowdfunding

13 uur: lezing Damaris Matthijsen: Vrij, Gelijk & Samen: Sleutels naar een mens- en Aardewaardige samenleving (aanmelden verplicht)

15 uur: dankceremonie en aansluitend potluck diner

Hoe werkt een potluck diner? Je maakt een gerecht en deelt dit met anderen. Fijn als je een briefje met voedingsmiddelen aanhecht. Je hoeft je niet aan te melden voor het diner en iedereen is welkom.

Plantenmarkt: het seizoen om vaste planten te planten komt dichterbij. Op 21 september bieden we een mooi assortiment aan bessenplanten aan.

Kraam stichting Levende Grond: bestuursleden Wieger, Maaike en Margreet praten je graag bij over de crowdfunding en het vrijmaken van de grond van De Veldhof.


Recept van de week: Frisse curry met raapstelen en bladmosterd

1 bosje raapstelen

3 stengels bladmosterd

1 teen knoflook

1 ui

150 gram basmatirijst

25 gram gele currypasta

150 gram kokosroom

200 ml passata

200 gram kikkererwten

200 gram champignons

Verwarm de oven voor op 190 graden (hete lucht) en snijd de rode kool in plakken van ongeveer 1 cm dik. Leg de plakken op een bakplaat, haal de knoflook door een knoflookpers en meng in een schaaltje met de olie, ras el hanout, grove mosterd en een beetje grove peper en zeezout. Besmeer de plakken rode kool met het mosterdmengsel en bak 20 minuten in de oven. Snijd intussen de verse peterselie fijn en strooi deze samen met de pijnboompitjes over de geroosterde rode kool.

Kook de rijst gaar en zet opzij. Pel en snipper de ui, snijd de knoflook klein en snij de champignons in plakjes. Verhit olie in een wok en roerbak de ui een paar minuten op hoog vuur. Voeg de knoflook en champignons toe en roerbak mee. Zet het vuur laag en voeg de currypasta en passata toe. Voeg na een paar minuten de kokosmelk en kikkererwten toe en breng aan de kook. Laat daarna 5 minuten afgedekt sudderen. Was de raapstelen en bladmosterd, laat dit goed uitlekken en snijd in kleine stukken. Voeg toe aan de curry en verwarm een paar minuten mee.