OOGSTBERICHT (WEEK 11)

Deze week keuze uit…

Rode eikenbladsla

Komkommer (beetje)

Courgette (beetje)

Cherrytomaat (nieuw!; beetje)

Palmkool (nieuw!)

Snijbiet (nieuw!)

Venkel

Bietjes (nieuw bed)

Klaroen

Knoflook

Ui (nieuw!)

Stengelui (nieuw!)

Selderij

Kruiden: salie, oregano, tijm, peterselie, basilicum, theekruiden (o.a. munt)

Fruit: rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes (op=op), framboos, witte zwarte bes (op=op), taybes (op=op), bramen (nieuw!), Japanse wijnbes (nieuw!)

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek of afgesloten plastic bak in de koelkast ***

Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): bietjes, rode aalbes, witte aalbes

Losse verkoop

Groenten: rode eikenbladsla, venkel, bietjes

Fruit: rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes

Snijbloemen: diverse bloemen uit Ingrid’s bloementuin

Plantjesmarkt: rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes, kruisbes, taybes, Japanse wijnbes, aardbei, smeerwortel, diverse kruiden


OP DE TUIN…. 

De vorige week gezaaide boontjes en wortels komen snel op met dit broeierige weer. Vandaag zijn de teeltbedden met tuinbonen en doorgeschoten sla geklepeld, komende dagen schoffelen we die bedden en dan worden ze met najaarsgroenten of groenbemesters ingezaaid. Ook zaaien we nu veel najaarsgroenten voor zoals winterpostelein en paksoi.

De eerste cherrytomaatjes kunnen geoogst worden. Het zijn er nog niet zo veel dus fijn als je er een paar plukt en wat over laat voor de andere oogsters. De courgetteplanten beginnen nu veel vruchten aan te maken dus daar is binnenkort ook meer van te oogsten. Binnenkort ook aardappels en sperziebonen.

De vakantie staat voor de deur. Ga je op vakantie, je mag je abonnement doorgeven aan je buren of vrienden, of aan het eind van het seizoen twee weken inhalen. Als je anderen laat oogsten, fijn als je je gasten voor vertrek een rondleiding geeft en laat zien hoe de instructies werken, mede om bovenstaand verhaal te voorkomen.

Waarschuwing: wespen bij knoflookrek!


Recept van de week: Latkes met bieten en mierikswortelsaus

– 400 gram bietjes, in luciferstokjes gesneden

– 600 gram aardappels, vastkokend, in luciferstokjes gesneden

– 4 uien, grofgesneden

– 5 knoflooktenen, fijngesneden

– 3 takjes basilicum

– 3 eieren

– 2 handjes walnoten, grofgesneden

– kikkererwtenmeel

– lijnzaadolie of zonnebloemolie

– 200 gram yoghurt

– 150 gram mierikswortelsaus

– sap van een halve citroen

– peper en zout

Rasp de bietjes en aardappels zo grof mogelijk. Doe ze in een kaasdoek in een vergiet en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Snij de uien en knoflook en bak die zachtjes aan tot ze zacht en glazig zijn.

Combineer de uien en knoflook de bietjes en aardappels, voeg de walnoten toe, peper en zout, de eieren en de fijngesneden basilicum toe. Meng goed, vervolgens een paar lepels meel tot de substantie goed gebonden is (gebruik zo min mogelijk meel).

Doe een flinke laag van de lijnzaadolie in een koekenpan en laat dat heel heet worden. Maak kleine koekjes van de biet-aardappelsubstantie (2 cm dik, rond als een theekopje, zodat er zo’n 4 in een pan passen) en bak ze 3 minuten aan allebei de kanten. Laat uitdruipen op keukenpapier. Terwijl je alle latkes afbakt, houd je ze warm in een oven op 50 graden.

Maak de saus, ongeveer half om half de yoghurt en mierikswortelsaus. Voeg citroen en peper naar smaak toe.