Deze week op De Veldhof (woensdag 9 t/m zondag 13 juli)

OOGSTBERICHT (WEEK 10)

Deze week keuze uit…

Rode eikenbladsla

Cocarde sla

Komkommer (nieuw!)

Courgette (nieuw!)

Venkel (nieuw bed!)

Bietjes

Klaroen

Knoflook

Selderij

Kruiden: salie, oregano, tijm, peterselie, basilicum, theekruiden

Fruit: rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes, rode kruisbes (op=op), framboos, witte zwarte bes (op=op), taybes (nieuw!)

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek of afgesloten plastic bak in de koelkast ***

Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): bietjes, rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes

Losse verkoop

Groenten: rode eikenbladsla, Cocarde sla, venkel, bietjes

Fruit: rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes

Snijbloemen: diverse bloemen uit Ingrid’s bloementuin

Plantjesmarkt: rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes, kruisbes, taybes, Japanse wijnbes, aardbei, smeerwortel, diverse kruiden


OP DE TUIN…. 

De tropische temperaturen van vorige week zijn goed doorstaan. Toch altijd even spannend want ondanks ons vele mulchen en water geven is het soms een aanslag op de planten. De regenbuien en lagere temperaturen waren zeer welkom en gaven ons de tijd om snel weer nieuwe gewassen te zaaien. De eerder gezaaide wortels hebben het wel zwaar, een deel lijkt al doorgeschoten te zijn, hopelijk groeit de rest nu goed door en kunnen we binnenkort zomerwortels oogsten. Ook een (klein) deel van de bessen is door de warmte verschrompeld maar gelukkig hebben we zo veel bessenplanten dat er volop te oogsten is.

Gisteren hebben we alle peulen- en kapucijnerplanten er uit getrokken. Die liggen nu op teeltbedden waar volgende week geklepeld wordt. Peulen en kapucijners zijn namelijk geweldige stikstofbinders (‘goede’ stikstof, wordt afgegeven aan het bodemleven) en daarmee voegen we naast stikstof ook meteen organisch materiaal toe aan de teeltbedden. En we hebben meteen de stokbonen geplant die we twee weken geleden voorzaaiden. Zo worden de rekken twee keer gebruikt. Daarnaast verwachten we binnenkort ook stambonen. De eerste courgettes en komkommers liggen in de kast. De planten komen nu goed om gang maar er is nog net te weinig voor iedereen. Ervaring leert dat we dan beter zelf oogsten en het voor jullie klaar leggen omdat het anders soms te klein geoogst wordt en de overvloed dan nog langer duurt.

Het vriendelijke verzoek om echt alleen daar te oogsten waar een bord staat. Met het warme weer kan het zijn dat planten al een beetje door gaan schieten. Dat is op zich niet erg, nagenoeg alles van de plant is nog te eten en een harde kern snij je er dan uit. Afgelopen week was er al ruim geoogst van een nieuw venkelbed, dat is echt niet de bedoeling, daarmee loopt de planning in de soep en is er straks te weinig aanbod. Deze week begint de sla al een beetje door te schieten en de nieuwe sla staat voor volgende week op de planning. Dus deze week alsnog de oude sla, die is nog steeds heel erg lekker!

De vakantie staat voor de deur. Ga je op vakantie, je mag je abonnement doorgeven aan je buren of vrienden, of aan het eind van het seizoen twee weken inhalen. Als je anderen laat oogsten, fijn als je je gasten voor vertrek een rondleiding geeft en laat zien hoe de instructies werken, mede om bovenstaand verhaal te voorkomen.

Bezoek IVN

Morgen komt een werkgroep van IVN naar de tuin om de insecten in kaart te brengen. Voor de vierde keer mogen we deze groep ontvangen en hopen we natuurlijk van harte dat het goed gaat met het insectenleven op onze tuin.

Waarschuwing: wespen bij knoflookrek!


Recept van de week: Gebakken courgette met munt

– 1 courgette

– 1 takje munt

– 1 takje basilicum

– 2 tenen knoflook

– 1/2e eetlepel kappertjes

– 1/2e handvol pijnboompitten

– 1 eetlepel azijn

Snijd de courgette in plakken van 1 cm dik. Bak de schijfjes courgette met een eetlepel olijfolie in de koekenpan. Hun snijvlak moet in direct contact zijn geweest met de pan. Laat ze zo langzaam mogelijk goudbruin bakken aan beide kanten en draai regelmatig om. Hak de munt, basilicum, knoflook en kappertjes fijn. Rooster de pijnboompitten in de koekenpan. Als alle courgetteschijfjes goudbruin zijn voeg ze toe aan de pan samen met het kruidenmengsel. Voeg de azijn toe en schep door. Strooi er wat zout en peper over en de pijnboompitjes.