Deze week op De Veldhof (woensdag 26 t/m zondag 30 november)

OOGSTBERICHT (WEEK 30)

Deze week keuze uit…

Prei (op=op)

Andijvie

Boerenkool groen en paars

Spruiten

Aardpeer

Winterpostelein (nieuw bed!)

Palmkool

Paksoi

Fruit: mispels (nieuw!)

Kruiden: salie, oregano, tijm, rozemarijn

Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): deze week geen aanbod

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek of afgesloten plastic bak in de koelkast ***

Losse verkoop

Groenten: deze week geen losse verkoop

Plantjesmarkt: diverse voedselbosplanten


OP DE TUIN…. 

De laatste oogstweek van de dertig weken! Hopelijk genieten jullie ook deze laatste week nog van het groentenaanbod. Naast nog een ruim aanbod aan groenten kun je deze week ook mispels mee naar huis nemen, onderstaand een recept.

Inhaalweken & winterstop

Na deze week zijn er nog twee inhaalweken. Ben je op vakantie geweest en wil je dat inhalen dan kun je maximaal twee weken door oogsten. Je ontvang geen weekmail meer, je vindt het overzicht met groenten in de oogstkast op de tuin. Vanaf maandag 15 december zijn we gesloten en kan er niet meer geoogst worden. De groenten die dan nog op de tuin staan zijn voor de vrijwilligers, die werken deze winter namelijk door en pakken diverse (snoei)klussen op.

Online vragenlijst & oogstaandelen 2026

Einde seizoen ontvang je normaliter een online vragenlijst en informatie over het volgende oogstseizoen, met de prijzen voor de oogstaandelen. Onlangs is kwekerij Jongerius gestopt en waarschijnlijk volgt deze week een faillissementsaanvraag. Een groot verlies voor de biologische sector; deze kwekerij produceerde 80% van alle biologische (en reguliere) groenteopkweek. Een expertise die niet zo maar te vervangen is. Achter de schermen wordt door diverse partijen hard gewerkt aan een oplossing. Ook voor ons als relatief kleine CSA is het essentieel dat er een oplossing komt. Door de jaren heen zijn wij steeds meer plantgoed zelf gaan opkweken maar om de eerste lichtingen plantgoed op te kweken ontbreekt het ons aan faciliteiten en expertise. Komende weken verwacht ik meer informatie te ontvangen van andere kwekers en wellicht een doorstart van Jongerius. Dan hoop ik ook snel meer duidelijkheid te kunnen geven over de prijzen voor de oogstaandelen van komend seizoen. Overigens heb ik er alle vertrouwen in dat deze hobbel tijdelijk is en er weer nieuwe mogelijkheden komen.

Samenzijn / reilen en zeilen CSA De Veldhof

Het stoppen van Jongerius is wel een goede aanleiding om samen te komen en te kijken naar het reilen en zeilen van onze CSA. Hoe hebben we ons in tien jaar tijd ontwikkeld als CSA, waar liggen verbeterpunten en wat zijn onze wensen voor de toekomst? Graag nodig ik jullie uit om binnenkort samen van gedachten te wisselen! Eind deze week volgt een aparte mail hierover.


Recept van de week: Torta di Nespole (mispeltaart)

  • 500 gram mispels
  • 1 citroen
  • 150 gram suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel gember
  • 2 eidooiers
  • 1/2 pak kant-en-klaar taartdeeg

Was de mispels grondig onder koud water om vuil en pesticiden te verwijderen. Snijd de mispels in de lengte doormidden. Gebruik een theelepel of je vingers om de pitten er voorzichtig uit te wippen. Mispels hebben meestal een tot drie grote, bruine pitten.

Snij de citroenen aan stukken, knijp het sap er uit en doe schil en sap bij de mispels in de pan. Zachtjes door laten koken tot de vruchten geheel zacht zijn geworden. Verwijder de citroen en laat de mispels afkoelen.

Doe de vruchten door een groentepers of zeef zodat alleen de pulp overblijft. Verwarm de pulp weer opnieuw.

Klop de eidooiers met de suiker, kaneel en gember en roer dit mengsel door de mispelpulp. In geen geval laten koken, anders krijg je roerei.

Beboter een taartschaal of pie pan en rol het deeg er over uit. Druk het goed aan op de randjes. Bak de bodem van de taart 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Neem de taartbodem uit de oven en giet het mispelmengsel er op uit. Als je wat over hebt gehouden van het deeg, kun je dit opnieuw uitrollen en in een latwerk over de taart leggen. Goed op de randjes aandrukken. Doe de schaal terug in de oven, draai de temperatuur lager tot 150 graden en bak langzaam tot de mispelvulling stevig is geworden. Ongeveer 40 minuten.