Deze week op De Veldhof (woensdag 17 t/m zondag 21 september)

OOGSTBERICHT (WEEK 20)

Deze week keuze uit…

Pluksla / mesclun & rucola

Cocarde kropsla

Tatsoi (op=op)

Paksoi

Chinese kool

Rode biet (op=op)

Raapstelen

Bladmosterd

Meiraap

Rode peper

Sperziebonen

Stokbonen & snijbonen

Palmkool

Klaroen

Stengelui (op=op)

Selderij

Kruiden: salie, oregano, tijm, basilicum (op=op), theekruiden (o.a. munt)

Fruit: herfstframboos (op=op)

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek of afgesloten plastic bak in de koelkast ***

Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): deze week geen aanbod

Losse verkoop

Groenten: deze week geen losse verkoop

Snijbloemen: diverse bloemen uit Ingrid’s bloementuin

Plantjesmarkt: rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes, kruisbes, taybes, Japanse wijnbes, aardbei, smeerwortel, diverse kruiden


OP DE TUIN…. 

Genieten jullie ook zo van de overvloed? Tien jaar geleden openden we de poort van De Veldhof voor de allereerste oogst en dat vieren we deze week volop! Grondpionier Henry Mentink opende afgelopen juni de crowdfunding van stichting Levende Grond en is gisteren aangekomen met zijn kampeerbusje om deze hele week aandacht te vragen voor het vrijmaken van de grond van de tuinderij. Vandaag ontmoette Henry de klimaatburgemeester van Lochen, Stefan Dikker. Henry presenteerde ‘het groene koffertje’, een eigen “miljoenennota”, maar met andere waarden: zorg en kwaliteit van de grond, biodiversiteit en gemeenschap. De opname kun je hier terug kijken.

Deze week volop activiteiten met als hoogtepunt het oogstfeest zondag a.s. Wil je ons helpen door onze activiteiten te delen binnen je netwerk? En natuurlijk hopen we jou ook te zien, op het oogstfeest zondag a.s. of eerder. Wees welkom, onderstaand nog een keer het programma.

Spullen voor de veiling (zondag a.s.)

De afgelopen weken is er veel gedoneerd voor de veiling die we tijdens het oogstfeest organiseren. En er zijn hele mooie spullen en diensten gedoneerd, waarvoor onze grote dank! Heb jij nog een item met een leuk verhaal dat ook geveild mag worden? Dat is nog steeds heel welkom. Spullen die je wilt doneren gaarne uiterlijk zaterdag 11 uur op de veranda neerzetten, met een briefje met je naam en telefoonnummer. Wil je een dienst doneren? Dan gaarne contact opnemen met Jet via crowdfundingveldhof@gmail.com

Feestelijke activiteiten op De Veldhof

Deze week staat in het teken van de oogst en de crowdfunding die in juni door onze stichting (Levende Grond) opgestart werd om de grond van De Veldhof schuldenvrij te maken. Grondpionier Henry Mentink doet met zijn camper De Veldhof aan als onderdeel van zijn pelgrimage langs gemeenschappen die de verbinding met de aarde herstellen. Tijdens zijn stop op De Veldhof komt Henry met het Werelderfgoedpakket, dat tools en inzichten biedt voor een duurzame toekomst. De Veldhof wordt deze week een ‘leslokaal voor vrede’ waar we samen ontdekken: Hoe kunnen we hier anders samenleven? Welke vormen van eigendom passen bij de Aarde? En hoe geven we vorm aan een economie die het leven versterkt in plaats van uitput? Alle activiteiten op een rij:

De oogstbrigade op De Veldhof, woensdag 17 september 10.30-13 uur. Een plukronde op de tuinderij met verwerking en aansluitend een proeverijbuffet, met voedselbosexpert en wildplukker Chantal van Genderen. Bijdrage: € 15,-

Workshop ‘De Aarde in de Nieuwe Economie, zonder geld is de Aarde meer waard’, vrijdag 17 september 14 uur, met Henry Mentink en Daan Bendel. Over de kracht van gemeenschappen en hoe we geldstromen weer in harmonie kunnen brengen met de natuur. Samen verkennen we het concept van economie vanuit een nieuw perspectief, met de natuur als leidraad. Bijdrage: € 12,50

Lezing ‘Vrij, Gelijk & Samen: Sleutels naar een mens- en Aardewaardige samenleving’, zondag 21 september 13-14.30 uur met nabespreking, Damaris Matthijsen. Grondpionier Damaris geeft een verhelderend en vernieuwend perspectief op eigenaarschap, deelt praktische sleutels voor het bouwen van een samenleving die mens- en Aardewaardig is en deelt waardevolle inzichten uit haar praktijk. Bijdrage: € 17,50

Meer informatie en aanmelden via: https://stichtinglevendegrond.nl/events/

Oogstfeest zondag 21 september op De Veldhof!

We starten zondag met de lezing van Damaris en een veiling, gevolgd door een dankceremonie, een update over de crowdfunding en een potluck diner. Het programma is als volgt:

13 uur: veiling: er worden mooie objecten en diensten geveild en alle inkomsten komen ten goede aan de crowdfunding

Bied je mee? Vanaf 12.30 uur ben je welkom op de tuin om alle spullen en diensten alvast te bewonderen.

13 uur: lezing Damaris Matthijsen: Vrij, Gelijk & Samen: Sleutels naar een mens- en Aardewaardige samenleving

15 uur: dankceremonie en aansluitend een potluck diner in het veld (bij slecht weer is er een grote tent!)

Hoe werkt een potluck diner? Je maakt een gerecht en deelt dit met anderen. Fijn als je een briefje met voedingsmiddelen aanhecht. Je hoeft je niet aan te melden voor het diner en iedereen is welkom.

Plantenmarkt: het seizoen om vaste planten te planten komt dichterbij. Op 21 september bieden we een mooi assortiment aan bessenplanten aan.

Kraam stichting Levende Grond: bestuursleden Wieger, Maaike en Margreet praten je graag bij over de crowdfunding en het vrijmaken van de grond van De Veldhof.


Recept van de week: Pasta met sperzieboontjes

  • 350 gr pasta (bijvoorbeeld volkoren penne)
  • 400 gr sperziebonen
  • 1 blikje ansjovis
  • 20 gr boter
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 takjes verse basilicum
  • 1 takje verse oregano
  • 3-4 el olijfolie
  • Chili vlokken naar smaak
  • Peper en zout naar smaak

Maak de sperziebonen schoon en breek ze in kleinere stukjes. Wanneer je ongebroken sperziebonen hebt, breek ze dan door de helft en verwijder de puntjes. Doe ze in een pan met ruim water en voeg wat zout toe. Kook de sperziebonen tot ze beetgaar zijn. Snijd de knoflook en rode peper fijn. Doe olijfolie in een pan en voeg de peper en knoflook toe. Zet het vuur heel laag en laat 4-5 minuten zachtjes bakken. Voeg de ansjovis toe en bak totdat dit is opgelost. Voeg dan de boter toe en laat smelten. Kook ondertussen de pasta beetgaar. Giet af en bewaar een half koffiekopje van het kookvocht. Schep de pasta door de ansjovisboter. Voeg de sperziebonen toe. Giet het kookvocht bij de pasta en schep goed door. Breng op smaak met peper. Verdeel de paste met sperziebonen over de borden en garneer met basilicum, oregano en eventueel wat extra chilivlokken.