Deze week op De Veldhof (woensdag 10 t/m zondag 14 september)

OOGSTBERICHT (WEEK 19)

Deze week keuze uit…

Pluksla / mesclun & rucola

Cocarde kropsla (nieuw!)

Tatsoi (nieuw bed!)

Paksoi

Chinese kool (nieuw!)

Rode biet

Raapstelen

Bladmosterd

Meiraap (nieuw!)

Rode peper

Sperziebonen

Stokbonen & snijbonen

Cherrytomaat & trostomaat (groen)

Palmkool

Klaroen

Stengelui (op=op)

Selderij

Kruiden: salie, oregano, tijm, basilicum (op=op), theekruiden (o.a. munt)

Fruit: bramen (op=op), herfstframboos (op=op)

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek of afgesloten plastic bak in de koelkast ***

Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): deze week geen aanbod

Losse verkoop

Groenten: deze week geen losse verkoop

Snijbloemen: diverse bloemen uit Ingrid’s bloementuin

Plantjesmarkt: rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes, kruisbes, taybes, Japanse wijnbes, aardbei, smeerwortel, diverse kruiden


OP DE TUIN…. 

Deze week volop herfstgroenten zoals meiraap en Chinese kool. Ook volop bonen en een laatste lichting kropsla uit volle grond! Deze week ook de laatste tomaten, volgende week worden de planten gerooid. De groene tomaten mogen ook geoogst worden, daar kun je een heerlijke chutney van maken (zie recept). Gisteren zijn de laatste teeltbedden geklepeld en ingezaaid met wikke, een groenbemesters die de bodem voedt en in de winter weer afsterft.

Feestelijke activiteiten op De Veldhof

Volgende week staat in het teken van de oogst en de crowdfunding die in juni door onze stichting (Levende Grond) opgestart werd om de grond van De Veldhof schuldenvrij te maken. Grondpionier Henry Mentink doet met zijn camper De Veldhof aan als onderdeel van zijn pelgrimage langs gemeenschappen die de verbinding met de aarde herstellen. Tijdens zijn stop op De Veldhof komt Henry met het Werelderfgoedpakket, dat tools en inzichten biedt voor een duurzame toekomst. Denk aan crowdfunding, het meten van biodiversiteit, en het ondersteunen van gemeenschappen – niet met het doel om financieel rendement te behalen, maar vanuit een diepgewortelde liefde voor de natuur. De Veldhof wordt die week een ‘leslokaal voor vrede’ waar we samen ontdekken: Hoe kunnen we hier anders samenleven? Welke vormen van eigendom passen bij de Aarde? En hoe geven we vorm aan een economie die het leven versterkt in plaats van uitput? Alle activiteiten op een rij:

De oogstbrigade op De Veldhof, woensdag 17 september 10.30-13 uur. Een plukronde op de tuinderij met verwerking en aansluitend een proeverijbuffet, met voedselbosexpert en wildplukker Chantal van Genderen. Bijdrage: € 15,-

Workshop ‘De Aarde in de Nieuwe Economie, zonder geld is de Aarde meer waard’, vrijdag 17 september 14 uur, met Henry Mentink en Daan Bendel. Over de kracht van gemeenschappen en hoe we geldstromen weer in harmonie kunnen brengen met de natuur. Samen verkennen we het concept van economie vanuit een nieuw perspectief, met de natuur als leidraad. Bijdrage: € 12,50

Lezing ‘Vrij, Gelijk & Samen: Sleutels naar een mens- en Aardewaardige samenleving’, zondag 21 september 13-14.30 uur met nabespreking, Damaris Matthijsen. Grondpionier Damaris geeft een verhelderend en vernieuwend perspectief op eigenaarschap, deelt praktische sleutels voor het bouwen van een samenleving die mens- en Aardewaardig is en deelt waardevolle inzichten uit haar praktijk. Bijdrage: € 17,50

Meer informatie en aanmelden via: https://stichtinglevendegrond.nl/events/

Wil je uitgebreider met Henry van gedachten wisselen over zijn idealen en die van jou? Plan dan een afspraak in met Henry op De Veldhof.

Oogstfeest zondag 21 september op De Veldhof!

We starten die dag met de lezing van Damaris en een veiling, gevolgd door een dankceremonie, een update over de crowdfunding en een potluck diner. Het programma is als volgt:

13 uur: veiling: er worden mooie objecten en diensten geveild en alle inkomsten komen ten goede aan de crowdfunding

13 uur: lezing Damaris Matthijsen: Vrij, Gelijk & Samen: Sleutels naar een mens- en Aardewaardige samenleving

15 uur: dankceremonie en aansluitend potluck diner

Hoe werkt een potluck diner? Je maakt een gerecht en deelt dit met anderen. Fijn als je een briefje met voedingsmiddelen aanhecht. Je hoeft je niet aan te melden voor het diner en iedereen is welkom.

Plantenmarkt: het seizoen om vaste planten te planten komt dichterbij. Op 21 september bieden we een mooi assortiment aan bessenplanten aan.

Kraam stichting Levende Grond: bestuursleden Wieger, Maaike en Margreet praten je graag bij over de crowdfunding en het vrijmaken van de grond van De Veldhof.


Recept van de week: Groene tomatenchutney

500 gram groene tomaten

1 halve appel

1 grote ui

1 teentje knoflook

1 theelepel zout

1,5 dl azijn

1 handje rozijnen

100 gram suiker

1/2e theelepel kerriepoeder

1/2e theelepel komijn

takje verse tijm en rozemarijn

een paar blaadjes Oost Indische kers (uit de kas!)

Snipper de ui en snijd de tomaten en geschilde appel in blokjes. Breng dit samen met de knoflook, het fijngesneden blad van de Oost Indische kers, het zout en de helft van de azijn in een pan aan de kook. Laat een uur pruttelen op laag vuur en roer regelmatig door. Als de chutney dik wordt voeg je de kruiden, de rest van de azijn en de suiker toe. Laat nog 1,5 uur zachtjes koken en blijf regelmatig roeren. Vul in gestereliseerde potten en sluit direct af. Zet de potten op een koele en donkere plek. Na een maand is de chutney klaar om te eten.