OOGSTBERICHT (WEEK 17)
Deze week keuze uit…
Pluksla / mesclun (nieuw!)
Tatsoi (nieuw!)
Spitskool
Rode kool
Knolselderij (op=op)
Raapstelen
Bladmosterd
Rode peper
Stokbonen (nieuw!)
Snijbonen (nieuw!)
Sperziebonen (op=op)
Venkel (op=op)
Courgette (op=op)
Cherrytomaat
Trostomaat
Palmkool
Snijbiet (op=op)
Klaroen
Ui (op=op)
Stengelui
Selderij
Kruiden: salie, oregano, tijm, peterselie, basilicum, theekruiden (o.a. munt)
Fruit: bramen (op=op), herfstframboos (nieuw!)
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek of afgesloten plastic bak in de koelkast ***
Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): deze week geen aanbod
Losse verkoop
Groenten: deze week geen losse verkoop
Snijbloemen: diverse bloemen uit Ingrid’s bloementuin
Plantjesmarkt: rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes, kruisbes, taybes, Japanse wijnbes, aardbei, smeerwortel, diverse kruiden
OP DE TUIN….
De aanhoudende droogte is uitdagend. De gewassen die eerder gezaaid en geplant zijn doen het redelijk goed met dank aan het beregeningssysteem. De laatste zaaironde raapstelen, spinazie etc hoop ik donderdag te kunnen zaaien, het lijkt er op dat het vanaf dan weer gaat regenen. Ook de bomen hebben het zwaar met de droogte. We geven ze regelmatig water wat wel een klus is aangezien een deel van de bomen met de gieter water krijgt. De stokbonen hebben ondanks de beregening helaas weinig blad en vruchten aangemaakt. De eerste bonen kunnen al geplukt worden maar hopelijk wordt dat nog meer in de komende weken.
De afgelopen weken waren veel mensen met vakantie. In de afgelopen jaren merkten we dat er dan relatief weinig geoogst werd en er veel groenten over bleven. Daarom dit jaar iets minder ruim ingekocht en gezaaid. Dat lijkt nu beter afgestemd te zijn behalve de courgette, daar is dan net te weinig van. Vorige maand is weer meer ingezaaid zodat we vanaf nu weer met een grotere aanwezigheid ook ruim kunnen oogsten.
Oogsten bladgroenten bij warme temperaturen
De pluksla / mesclun droogt snel uit. Komende dagen nog broeierig weer dus neem een zak met vochtige theedoek mee als je sla wilt oogsten zodat de sla thuis nog fris is.
Feestweek op De Veldhof & workshop ‘De Aarde in de nieuwe economie’ op vrijdag 10 september
In de week van 15 t/m 21 september organiseert De Veldhof samen met Stichting Levende Grond een feestelijke week, in het kader van de crowdfunding om de grond van De Veldhof vrij te maken. Binnenkort ontvang je alle details voor deze week. Voor nu, op vrijdag 19 september geven Henry Mentink (grondpionier) en Daan Bendel (Grond van Bestaan) de workshop ‘De Aarde in de nieuwe economie’. Henry en Daan nemen je mee in de ontdekking hoe de natuur ons leert wat echte economie is en hoe geldstromen en gemeenschapskracht opnieuw in balans kunnen komen. Henry en Daan laten zien hoe dit in de praktijk werkt – van schuldvrij maken van grond tot het versterken van gemeenschappen die zorg dragen voor de Aarde. Wil je deze workshop bijwonen, meld je dan snel aan via https://stichtinglevendegrond.nl/evenement/workshop-de-aarde-in-de-nieuwe-economie-met-henry-mentink-en-daan-bendel/
Waarschuwing: wespen bij uien op veranda!
Recept van de week: Geroosterde rode kool met grove mosterd
1 rode kool
1 teen knoflook
1 tl ras el hanout
1 el grove mosterd
1 rode peper
2 el pijnboompitjes, geroosterd
zeezout
3 takjes verse peterselie
Verwarm de oven voor op 190 graden (hete lucht) en snijd de rode kool in plakken van ongeveer 1 cm dik. Leg de plakken op een bakplaat, haal de knoflook door een knoflookpers en meng in een schaaltje met de olie, ras el hanout, grove mosterd en een beetje grove peper en zeezout. Besmeer de plakken rode kool met het mosterdmengsel en bak 20 minuten in de oven. Snijd intussen de verse peterselie fijn en strooi deze samen met de pijnboompitjes over de geroosterde rode kool.