OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 29)
Deze week keuze uit…
Veldsla
Andijvie
Winterwortel (op=op)
Pastinaak (nieuw!)
Prei
Palmkool
Spruitkool (nieuw!)
Rode & groene boerenkool
Snijbiet
Rucola
Winterpostelein
Selderij (op=op)
Oost Indische kers
Kruiden: salie, oregano, tijm, koriander, peterselie, bieslook
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): snijbiet, peterselie, palmkool
Losse verkoop: snijbiet, kruiden, snijbloemen uit Ingrid’s bloementuin
Plantjesmarkt bessen- en kruidenplanten: rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes, kruisbes, taybes, Japanse wijnbes, aardbei, oregano, salie, rozemarijn
OP DE TUIN….
De eerste vorst over de boerenkool. Ook fijn voor de spruitjes. Minder fijn voor de andijvie die wel een paar graden vorst verdraagt maar toch graag onder vliesdoek blijft. Letten jullie er op dat je na het oogsten het vliesdoek terug legt? Dank alvast!
De meeste gewassen die nu nog op de tuin staan zijn winterhard. Wel is het zo dat je ze beter oogst wanneer de plant niet bevroren is. Bijv. winterpostelein. Bevroren geoogst verlept de groente na het ontdooien en is niet meer eetbaar. In volle grond na de dooi geoogst verandert er niets aan de kwaliteit.
Recept van de week: SPRUITJES MET GNOCCHI EN SPEKJES
– 500 gram spruiten
– 1 teen knoflook
– 200 gram gesneden kastanjechampignons
– 500 gram gnocchi
– 250 gram (plantaardige spekjes)
– een paar takjes tijm
Snij de spruitjes door midden en bak ze op hoog vuur in een wok totdat ze krokant zijn. Voeg daarna de knoflook, champignons en takjes tijm toe. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit ondertussen een koekenpan en bak de spekjes een paar minuten op hoog vuur. Voeg de gnocchi toe en bak 10 minuten mee. Voeg daarna de spekreepjes en gnocchi toe in de wok en schep om.