Deze week op De Veldhof (woensdag 26 t/m zondag 30 juni)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 8)

Deze week keuze uit…

Groene eikenbladsla (nieuw!)

Andijvie (op=op)

Venkel

Chinese kool (laatste week)

Koolrabi (nieuw!)

Tuinbonen

Peultjes (alleen woensdag nog!)

Kapucijners

Courgette (in de kast!)

Rode biet (nieuw teeltbed!)

Snijbiet

Ui (op=op)

Knoflook  

Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): andijvie, Chinese kool, rode aalbes, zwarte bes

Fruit: rode aalbes, taybes, zwarte bes, zomerframboos (nieuw!)

Kruiden: salie, oregano, tijm, koriander, peterselie,  paarse en groene basilicum

 

Losse verkoop: andijvie, kruiden, rode aalbes, zwarte bes, snijbloemen uit Ingrid’s bloementuin

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


OP DE TUIN….

Eindelijk zomerse temperaturen. Voor sommige gewassen is dat wel even wennen. Donderdag a.s. tikken we de 30 graden aan en dat maakt dat waarschijnlijk de Chinese kool en andijvie door gaan schieten. Wil je daar nog van genieten, kom ze dan snel oogsten. De peulen kun je alleen morgen nog komen oogsten. De planten moeten namelijk ruimte maken voor de stokbonen die we vorige week voorgezaaid hebben en die heel hard groeien en donderdag geplant worden, op de plek van de peulen. De courgetteplanten hebben na een eerste gift even tijd nodig om op adem te komen. De courgettes die geoogst kunnen worden oogsten wij deze week zelf voor jullie en die leggen we in de kast. Geen courgette in de kast? Waarschijnlijk is er vanaf volgende week weer voldoende courgette voor iedereen.

Deze dagen kunnen we eindelijk weer ouderwets veel schoffelen en opgekomen onkruid in paadjes trekken we uit en leggen we als mulchlaag tussen de groenten. Voorlopig is de bodem nog vochtig genoeg maar een extra mulchlaag voor drogere tijden kan geen kwaad. Tijdens het wieden en mulchen komen wij overigens heel weinig slakken tegen.

Eerder mailde ik dat er soms geoogst wordt op plekken waar nog niet geoogst mag worden en dat er buitensporig veel in één keer geoogst wordt. Eerder was dat o.a. het geval bij de aardbeien, afgelopen weekend ook bij de zomerframbozen. Toevallig was ik op de tuin en heb ik deze mensen kunnen uitleggen dat dat niet de bedoeling is en ook wat een CSA inhoudt. Hopelijk komt er nu een einde aan het ongeoorloofd oogsten. Om verwarring te voorkomen over toegang en oogsten op onze tuin is het fijn als iedereen (ook nieuwe bezoekers!) door de hoofdingang de tuin binnenkomt en daarmee ook langs de borden met toelichting over onze tuin. Daarom gaan we de kleine opening naast de ijzeren poort dichtmaken. Dat zal hopelijk ook de ‘vrije toegang’ voor de reeën beperken. Dit seizoen is er meer vraat door reeën dan in eerdere jaren. We hebben inmiddels doeken gelegd over de gewassen waar het meest aan geknabbeld wordt, namelijk sla en kool.

 
 

 

 


Recept van de week: Bieten blad soep
  • loof van 5 rode bietjes
  • 2 uien
  • hand verse basilicum
  • groentebouillon
  • peper en zout
  • olijfolie

Snij de uien fijn en stoof in een scheut olijfolie. Was het loof van de bieten en snijd in kleine stukjes. Voeg toe en laat even mee stoven. Voeg 800 ml bouillon toe en peper en zout en laat 20 minuten op laag vuur borrelen. Voeg tot slot de verse basilicum toe en pureer het geheel tot een gladde soep.

Deze week op De Veldhof (woensdag 19 t/m zondag 23 juni)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 7)

Deze week keuze uit…

Bataviasla & rode kropsla

Andijvie (op=op)

Venkel

Chinese kool (nieuw teeltbed!)

Tuinbonen

Peultjes

Kapucijner (nieuw!)

Courgette (nieuw!)

Rode biet (op=op)

Snijbiet (nieuw!)

Ui

Knoflook (nieuw!)

Rabarber (voor wie nog niet geoogst heeft)  

Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): andijvie, Chinese kool, rode aalbes

Fruit: rode aalbes, taybes (nieuw!), zwarte bes (nieuw!)

Kruiden: salie, oregano, tijm, koriander, peterselie (nieuw!),  paarse en groene basilicum (nieuw!)

 

Losse verkoop: Bataviasla, andijvie, kruiden, rode aalbes, zwarte bes, snijbloemen uit Ingrid’s bloementuin

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


OP DE TUIN….

Op de schaarse momenten dat het niet regent proberen wij veel werk te verzetten. Sommige dingen gaan nu eenmaal beter wanneer het niet regent. Na het klepelen van de teeltbedden (fijn hakselen gewasresten) laten we de gewasresten normaliter een paar dagen uitdrogen waarna het gemakkelijker schoffelen is. Om groei van onkruiden te voorkomen (gevolg van veel regen) schoffelen nu wij direct na het klepelen, zwaar werk in zware natte grond. Onkruid wieden op andere stukken en het in volle grond zaaien van nieuwe gewassen pakken wij tijdens een droge dag ook op. En vorige week is een groot deel van de paden gemaaid. Veel werk in korte tijd maar met dank aan ons fantastische vrijwilligers krijgen we veel voor elkaar. Nog niet alle paden zijn gemaaid, o.a. bij de taybessen en de zwarte bessen. Bij het plukken van de bessen adviseer ik om laarzen en bedekkende (regen) kleding aan te trekken. Nu nog niet alles gemaaid is weten de vogels de bessen minder snel te vinden, dat is dan wel weer het voordeel van veel onkruid 😉

De reeën weten onze tuin dit seizoen beter dan te vinden dan in eerdere jaren. Er wordt geknabbeld aan de jonge planten palmkool en de kroppen sla zijn gehavend. De pootafdrukken zijn duidelijk te zien in de teeltbedden. Om meer vraat te voorkomen gaan we op een aantal plekken de groenten weer afdekken met doeken. 

We gaan de langste dag tegemoet en het voorjaarsgevoel is vaak nog ver te zoeken. Toch is de vele regen heel prettig voor onze tuin. De nieuwe aanplant in het voedselbos krijgt de kans om goed te wortelen en de bomen en struiken die in de beginjaren van de tuin zijn geplant maken een groeispurt door. Ook de bijenhagen schieten de lucht in. Op onze vrijwilligersdag moeten we mekaar soms zelfs bellen om mekaar terug te vinden. De tuin begint nu een mooie gelaagdheid te krijgen.

De voorgezaaide pompoenen zijn geplant in de mulchmat. Daar planten we ook komkommerkruid en Oost Indische kers zodat de insecten aangetrokken worden om de pompoenen te bestuiven. Vorige week zijn de stokbonen voorgezaaid. Zodra de peulen en kapucijners op zijn dan rooien we de planten en kunnen de stokbonen geplant worden.

De courgetteplanten groeien hard en maken veel vruchten aan. De eerste vruchten vind je in de oogstkast. Ga je zelf oogsten? Fijn als je de instructies goed leest en de vruchten niet te klein oogst. Dan is er namelijk genoeg voor iedereen.

 
 

 

 


Recept van de week: Bruschetta met verse tuinbonen, knoflook en basilicum 
  • 1 ciabatta brood
  • 100 gram verse tuinbonen
  • 1 half handje basilicum & peterselie
  • 1 teen knoflook
  • optioneel: mozzarella
  • olijfolie
  • peper en zout

Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de ciabatta in schuine sneetjes van ongeveer 1 cm dik. Meng een flinke scheut olijfolie met de geperste knoflook en peper en zout. Besmeer de sneetjes met het mengsel en rooster het brood ongeveer 5 minuten op een rooster in de oven. Kook de tuinboontjes 3 minuten in water met zout. Giet af en spoel koud onder stromend water. Voeg 2 el olijfolie, de helft van de basilicum en peterselie in een keukenmachine toe en maal tot een tapenade. Verdeel de tapenade over de bruscetta en voeg naar wens mozzarella toe. Garneer met de achtergebleven basilicum en peterselie.

Deze week op De Veldhof (woensdag 12 t/m zondag 16 juni)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 6)

Deze week keuze uit…

Bataviasla & rode kropsla

Andijvie

Venkel 

Chinese kool

Tuinbonen (nieuw!)

Peultjes

Rode biet

Ui   

Rabarber (nieuw!)

 

Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): andijvie, Chinese kool

Fruit: rode aalbes, aardbeien (voor elk kind een paar om te plukken en meteen op te eten)

Kruiden: salie, oregano, tijm, koriander

Losse verkoop: Bataviasla, andijvie, kruiden, rode aalbes

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


OP DE TUIN….

Afgelopen vrijdag en zaterdag was het jaarlijkse vrijwilligersuitje en bezochten wij twee andere tuinderijen. CSA De Wilde Peen in Ede en CSA De Ommuurde Tuin in Renkum. Twee bijzondere projecten met bevlogen tuinders. En natuurlijk staken we ook even onze handen uit de mouwen en hebben we een aantal teeltbedden geschoffeld en van compost voorzien. Erg leuk om inspiratie op te doen en met elkaar op pad te zijn. 

Op onze tuinderij groeien de planten goed en snel en is er (gelukkig) nog steeds weinig vraat door slakken, behalve in de Chinese kool. Vandaag wilden we de paden maaien maar de bestelde onderdelen om de klepelaar te repareren laten helaas nog op zich wachten. Daarnaast is het weer erg nat, het lijkt vandaag wel herfst. Een geschikte dag om te wieden in de kas en om planten te vermeerderen. Dit najaar hopen wij een mooi assortiment van vaste eetbare planten aan te kunnen bieden. Donderdag hopen wij wel te kunnen maaien. 

Aardbeien…

Op onze tuin werken we op basis van vertrouwen. Het werkt voor iedereen heel fijn om zelf te bepalen wanneer je wilt komen oogsten en hoeveel. Soms gaat het dan helaas niet helemaal goed. Afgelopen weekend zijn zo goed als alle aardbeien geoogst door één (onbekend) gezin. De aardbeien waren net rijp en staan voor deze week op de lijst om te plukken (voor de kinderen) maar helaas zijn ze nu voor een groot deel weg. Er stond nog geen oogstbord bij. Misschien zijn onze spelregels niet altijd duidelijk en aardbeien zijn natuurlijk heel aantrekkelijk om te plukken.

Overmacht. Maar ook een goede gelegenheid om iedereen er nog een keer op te wijzen dat er echt alleen daar geoogst mag worden waar een oogstbord bij staat. Wij willen de gewassen pas aanbieden wanneer zij groot genoeg zijn zodat iedereen er van kan genieten. Ook willen we liefst per bed de gewassen leeg oogsten zodat we het bed daarna voor een ander gewas kunnen inzaaien en niet te veel onderhoud hebben aan half lege bedden. Dank voor jullie zorgvuldigheid!

Start bloemenseizoen – Ingrid’s bloementuin

Vanaf deze week mogen er bloemen geoogst worden. Echte veldbloemen! Zonder gif of kunstmest, gekweekt in de volle grond, van biologisch zaad- en plantgoed.

De instructies voor het snijden vind je in het kastje aan het begin van de bloementuin. Als je de eerste keer uitleg of meer informatie wilt dan is Ingrid aanwezig op woensdag vanaf 10 uur. Het plukken van een bos bloemen is niet inbegrepen bij het groenten abonnement. Na het plukken reken je af in de online Veldwinkel. De prijzen zijn als volgt:

dunne stengel / enkele bloem: € 0,50; dubbele bloem / dikke stengel: € 0,75; grote zonnebloem: € 1,-  

Wil je toch liever een boeket bestellen? Neem dan contact op met Ingrid via 06-57180244 pf i.tebrake@outlook.com 

 
 

 

 


Recept van de week: Gember venkelloof jam
  • 400 gram gemberwortel
  • venkelloof van een venkel
  • 1 kilo geleisuiker
  • rasp en vers citroensap van 1 citroen
  • 2 gesteriliseerde jampotten

Schil en rasp de gember. Snijd het venkel loof in fijne stukjes. Grove delen haal je er uit. Meng in een pan de gember met het water, de geleisuiker, citroenrasp en -sap. Breng het mengsel aan de kook en blijf roeren. Als het kookt voeg je het loof toe en laat je het 4 minuten pruttelen. Blijf roeren. Neem daarna de pan van het vuur en vul de jampotten met het mengsel. Draai de deksels er op en laat de potten ondersteboven vijf minuten afkoelen. Draai de potten daarna weer om, draai de deksels nog eens stevig aan en laat verder afkoelen. 

Deze week op De Veldhof (woensdag 5 t/m zondag 9 juni)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 5)

Deze week keuze uit…

Bataviasla & rode kropsla

Andijvie (nieuw teeltbed!)

Venkel (nieuw!)

Chinese kool

Koolrabi (op=op)

Peultjes 

Rode biet (nieuw teeltbed!)

Raapstelen (laatste week!)

Radijs (op=op)

Rucola (op=op)

Bladmosterd (op=op)

Ui (nieuw!)

 

Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): andijvie, rucola, bladmosterd, Chinese kool

Fruit: rode aalbes

Kruiden: salie, oregano, tijm, bieslook, koriander 

Losse verkoop: Bataviasla, andijvie, kruiden, rode aalbes

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


OP DE TUIN….

Na de vele regen staan de grassen weer hoog in de paden. Na twee droge dagen leek het ons gisteren dan ook een zeer geschikt moment om de paden te maaien. Helaas, een gebroken moer gooide roet in het eten dus eerst naar de werkplaats voor reparatie en hopelijk volgende week een rondje maaien.

Bij de aalbessen staan veel brandnetels. Die laten we deels staan omdat daar nu de rupsen van de dagpauwoog op rusten en deels zodat de vogels de aalbessen niet te snel ontdekken en voor onze neus opeten. Wil je aalbessen plukken, denk dan aan bedekkende kleding en/of handschoenen. 

 
 

 

 


Recept van de week: Italiaanse gegratineerde venkel met verse tijm
  • 2 kleine venkelknollen
  • scheut Pernod (optioneel)
  • 30 gram geraspte boter
  • 3 eetlepel Parmezaan
  • 2 takjes verse tijm

Snijd al het loof van de venkel. Was de knol en snijd in de lengte in dikke plakken van ongeveer 1 cm. De stengels snij je in grove delen. Lag de plakken en de stengels in een kookpan met zoveel water dat ze net bedekt zijn. Voeg eventueel een scheutje Pernod toe. Breng aan de kook, zet het vuur daarna laag en laat een minuut of 6 koken tot de plakjes beetgaar zijn. Laat alle venkel delen uitlekken. Verwarm de oven op 200 graden. Vet een ovenschaal om met olijfolie en leg de plakken en stelen er daksgewijs in en leg de fijngehakte verse tijm tussen de delen. Verspreid de boter en de Parmezaan er over heen en zet ene kwartiertje in de oven.