OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 1)
Deze week keuze uit…
Rode en groene eikenbladsla
Andijvie
Paksoi
Raapstelen
Spinazie
Kruiden: salie, oregano, tijm, bieslook
Losse verkoop: rode en groene eikenbladsla, andijvie, paksoi, kruiden
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
OP DE TUIN….
Altijd weer een feestelijk moment, de start van het oogstseizoen! En ook altijd weer spannend of alle groenten op tijd ‘klaar’ zijn om geoogst te worden. We hebben maandenlang met vele vrijwilligers toegewerkt naar dit moment. In de mail die ik jullie vorige week stuurde lazen jullie over de uitdagingen dit voorjaar. Heel veel regen, lange tijd erg koud, slakken… En een dubbele longontsteking die mij (Valérie) begin dit jaar beperkte in mijn werkzaamheden. Dit alles maakte het opstarten wat ingewikkelder dan anders. Bijvoorbeeld om een goed moment uit te zoeken om fijne wortelzaden in volle grond te zaaien wanneer de ene plensbui de andere opvolgt. Ook voor het klepelen van de teeltbedden was het zoeken naar een paar zonnige dagen zodat na het klepelen het gehakselde materiaal goed kan verteren en de wortels in de teeltbedden daarna makkelijker te schoffelen zijn en niet weer uitlopen… langzaamaan kunnen we de achterstand inhalen, zeker nu we een warmere periode tegemoet gaan. Door de vele regen groeien de grassen ook harder dan anders. Dat maakt dat er op dit moment veel werk is. Mocht je vrijdag a.s. zin en tijd hebben om mee te helpen tijdens onze meewerkdag dan is dat zeer welkom.
Maar, ondanks de uitdagingen floreert de tuin. Waar andere tuinen onderliepen met water hebben wij de voeten droog kunnen houden en hebben de planten relatief weinig last gehad van te veel vocht. Door het vele mulchen de afgelopen jaren, het niet verstoren van het bodemleven en minimaal gebruik van machines kunnen we in droge tijden goed vocht vasthouden maar in natte tijden ook afvoeren. Ook de toename van het aantal slakken is tot nu toe goed te monitoren. De padden, egels en andere dieren werken hard om de slakkenpopulatie in toom te houden. De eerder aangelegde mini voedselbosjes worden steeds mooier; de vaste planten hebben een boost gekregen en groeien goed. Wel heeft de late nachtvorst (10 dagen geleden) de bloesems in de fruitbomen deels beschadigd en is het afwachten of er dit jaar (wellicht toch eindelijk) appels, peren en pruimen geoogst kunnen worden. De bessenstruiken zijn enorm gegroeid en daar kunnen we weer heel veel fruit verwachten.
We naderen IJsheiligen en dat betekent dat er al meer gezaaid kan worden in volle grond. Zo zijn gisteren de eerste sperziebonen gezaaid. En een dezer dagen wordt de compost (eindelijk) bezorgd. Door de vele regen was de zandweg lange tijd te slecht voor de vrachtwagen om te kunnen leveren. De hoop zal in eerste instantie wat in de weg liggen bij de entree. Wij scheppen een deel van de hoop zo snel mogelijk weg.
Het belooft weer een mooi en overvloedig seizoen te worden. Ik wens je veel oogstplezier!
Einde schoolmoestuin op De Veldhof
Na drie jaar schoolmoestuin hebben we deze winter afscheid genomen van de school. Na een zeer geslaagde pilot op De Veldhof waarin de docenten en kinderen veel ervaring en zelfvertrouwen hebben gekregen in het runnen van een moestuin durven zij nu de volgende stap te zetten: een groter perceel waarin naast een grotere moestuin ook ruimte is voor het houden van dieren. Het nieuwe perceel ligt dichter bij school en is daardoor ook voor de onderbouw toegankelijk. Wij wensen de docenten en kinderen dan ook heel veel plezier met hun nieuwe tuin!
De strook die in gebruik was als schoolmoestuin krijgt een nieuwe functie. Voedselbosexpert Chantal van Genderen (Voedselbos Nieuwe Erven Brummen) legt komend najaar diverse educatieve landschapselementen aan, o.a. voor medicinaal gebruik. Er komt o.a. een kruidentuin, een hakbosje en een paddenstoelen opkweek. Een mooie stap naar een nog biodiverser en klimaatbestendig geheel, een verrijking voor mens en dier. Op een later moment legt Chantal uitgebreider uit wat er op strook gaat gebeuren. Volgende week wordt de strook ingezaaid met groenbemesters zodat de bodem de komende maanden eerst kan herstellen van het intensieve gebruik in de afgelopen jaren.
Meewerkdag op vrijdag 10 mei & open dag met plantjesmarkt op maandag 20 mei (2e Pinksterdag)
Vrijdag a.s. is er weer een meewerkdag. Die dag scheppen we compost voor de teeltbedden, verwijderen we grassen en ontmantelen we het voormalige kippenhok. Kom je helpen? Graag aanmelden via info@tuinderijdeveldhof.nl
Tweede Pinksterdag is onze open dag met plantjesmarkt, van 10 tot 16 uur. Naast groenten- en kruiden plantjes van onze biologische kweker verkopen we ook zelf opgekweekte planten zoals bessen en aardbeien. Er zijn rondleidingen en Stichting Levende Grond geeft een mooie gratis workshop: ‘Levende Grond: ervaren & verbinden’. Voor de open dag zoeken we vrijwilligers die die dag kunnen helpen. Heb jij zin om onze kraam te bemannen of bezoekers welkom te heten bij de entree? Ik hoor graag van je via info@tuinderijdeveldhof.nl
Praktische zaken oogst & betalingstermijnen bijdrage lidmaatschap
– Iedereen heeft begin dit jaar een mail ontvangen met jouw bijdrage voor je oogstaandeel en de betalingstermijnen. De helft van de leden heeft nog niets overgemaakt. Juist in het begin van het seizoen zijn de uitgaven het grootst. Kun je nakijken of je bijdrage al betaald is en dat z.s.m. in orde maken? Heel hartelijk dank alvast 🙂 Heb je de mail niet ontvangen, kijk dan even in je spam.
– De groenten groeien op vaste teeltbedden. Het is fijn als je enkel op de paden loopt en niet op de teeltbedden. Let op, in de tunnelkas is een opstap, daaronder liggen namelijk de waterbuizen.
– De eerste tomatenplanten zijn al geplant, in de kas tussen de andijvie en sla. Je herkent de tomatenplanten aan de touwen die van onder de plant recht omhoog lopen. Let je bij het oogsten van de sla en andijvie op dat je de tomatenplant niet beschadigt? Dat geldt ook voor de spinazie waar palmkool tussen staat. De palmkool is donkerder van kleur; graag laten staan.
– De kasdeur gaarne zo laten zoals aangetroffen. Is de kasdeur dicht, dan graag na je bezoek ook weer sluiten. Dat geldt ook voor de vliesdoeken. Ligt er een vliesdoek over de te oogsten groenten, dan graag na oogsten weer er over heen leggen. De komende weken kunnen we namelijk nog nachtvorst verwachten. Soms staat er ook een stoel in de ingang. Voor het geval dat een verdwaald ree een hap uit onze mooie groenten wil nemen.
– Oogst een gewas in zijn geheel. Dus oogst niet enkel de bovenste helft van een slakrop. Een andere oogster zal de onderste helft niet oogsten en daarmee gaat de helft verloren en is er minder te oogsten.
– In principe oogst je voor je eigen huishouden voor die week en oogst je niet om in te maken/ in te vriezen oid. Soms is er zo veel van een gewas dat je wel extra mag oogsten. Extra te oogsten gewassen vind je wekelijks op het oogstoverzicht in de oogstkast.
– Fietsen en honden graag buiten de tuin houden. Er is een nieuwe fietsenhoek gemaakt buiten de tuin, echter moet hier nog geëgaliseerd worden.
– Heb je ondersteuning nodig bij het oogsten? Elke donderdag werken wij met een groep vrijwilligers op de tuin en kun je iemand vragen om je te helpen.
– Vind je het leuk om op wekelijkse basis te helpen in de tuin? Elke donderdag is een vaste vrijwilligersdag, je bent welkom!
Recept van de week: andijvie pannenkoeken
- 4 pannenkoeken
- 1 grote krop andijvie
- 100 gram hazelnoten
- 1 pakje (plantaardige) room
- 2 takjes verse oregano
- 150 gram geraspte kaas
- peper en zout
Bereid de pannenkoeken op de voor jou gebruikelijke wijze. Verwarm de grill ondertussen op de hoogste stand. Hak de noten in stukjes en rooster deze lichtbruin in een droge koekenpan. Laat de nootjes daarna op een bord afkoelen. Verhit daarna de koekenpan met wat olie en bak de klein gesneden andijvie in ongeveer 2 minuten. Schep vaak om. Wanneer de andijvie is geslonken schep je de helft van de kaas, de room en de hazelnootjes er door heen. Voeg peper en zou naar smaak toe.
Spreid de pannenkoeken uit op een bakplaat. Schep op elke pannenkoek 1/4e deel van het mengsel, vouw de pannenkoeken dicht en strooi de rest van de kaas er over heen. Onder de gril hooguit vijf minuten de kaas laten smelten en daarna opdienen.