*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Op de tuin..
Tussen de plensbuien door wordt er geschoffeld en gezaaid. De tomatenplanten zijn getopt zodat hopelijk alle tomaten af kunnen rijpen in de komende weken. Als we de planten niet toppen dan blijven ze namelijk doorgroeien en gaat er te weinig energie naar de vruchten. Ook de komkommerplanten zijn gedund. Komende week worden de najaarsgewassen voorgezaaid, voor in de tunnelkas en buiten in volle grond, onder vliesdoek. We zaaien dan o.a. sla, andijvie, paksoi, Chinese kool.
Potluck diner vrijdag a.s. (4 augustus)
Elke eerste vrijdag van de maand (in de zomer) organiseren we een potluck diner op de tuinderij. Vanuit ons enthousiasme om vaker samen te zijn op onze mooie tuin; voor iedereen die onderdeel is van De Veldhof community & introducees. Dus neem gezellig je buren of vrienden mee. Gezellig tafelen vanaf 18 uur, aanmelden niet nodig. In geval van regen dineren we op de nieuwe veranda.
Hoe werkt potluck? Iedereen neemt een maaltijd en drinken mee en dat delen we met elkaar. Maaltijden graag voorzien van een briefje met ingrediënten. Voor jezelf neem je een stoel, bord, bestek en glas mee. Wil je (bij slecht weer) geinformeerd worden over het wel of niet plaats vinden, meld je dan aan op de Telegram Velddiner groep.
Nieuwe trainingen najaar & winter op De Veldhof
Dit najaar worden er weer diverse trainingen aangeboden. Te beginnen met de driedaagse training ‘Ontwerp je eetbare tuin’ die eind augustus van start gaat. Ook de moestuintraining, fruitbomen snoeien (met Taco Blom!) en het maken van een teeltplan staan weer op de agenda. En begin september wordt er weer een rondleiding verzorgd op De Veldhof.
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en schep de rijst daarna in een grote schaal om af te laten koelen. Kook de sperziebonen in een paar minuten tot beetgaar. Snipper de ui en fruit in een wok met wat olijfolie. Schep de cherry tomaten er doorheen en bak een minuut mee. Voeg de rijst toe en bak het geheel (blijven omscheppen) tot de rijst weer goed warm is. Schep de geraspte kaas er door heen. Snijd de mozzarella en basilicum in stukjes en schep samen met de sperziebonen door het gerecht. Op smaak brengen met peper en zout.
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Op de tuin..
Soms lijkt het wel herfst… Nat, fris, wind en regelmatig onweer. Toch genieten wij intens van dit groeizame weer. De onlangs gezaaide najaarsgewassen zoals winterpeen komen namelijk goed op. Vorig jaar tijdens de droge zomer was het zoeken naar een geschikt moment om te zaaien. Naast de eerder gezaaide stamboontjes (de sperziebonen die jullie nu oogsten) hebben we vorige week ook alle stokbonen geplant, bij de klimrekken.
De onkruiden schieten ook uit de grond en de paden moeten dringend gemaaid worden. Nu was ik vergeten dat onze ‘vaste man’ ook zomervakantie heeft en drie weken weg is… Nog even geduld, binnenkort worden alle paden weer gemaaid. De onkruiden bij de kruidenspiralen hebben wij verwijderd zodat je daar weer makkelijk bij kunt. Ook de distels groeien nu hard. Wellicht wat onhandig tijdens het plukken maar wel erg populair bij de vele insecten en vlinders op onze tuin. De Japanse wijnbes geeft dit jaar bijzonder veel en lekkere vruchten. Heb je ze al geproefd?
INMAKEN & BEWAREN (NIEUW!)
In onze CSA oogst je normaliter alleen datgene wat je die week nodig hebt voor jouw huishouden en is extra oogsten van gewassen om in te vriezen of te verwerken niet geoorloofd. De komende weken mag je dat bij bepaalde gewassen wel doen. Dat zijn de gewassen die zo overvloedig produceren dat iedereen een beetje extra mee naar huis kan nemen. Zomergroenten waar je komende winter weer van kunt genieten (uit vriezer of pot). Of je extra mag oogsten staat niet op de oogstborden in het veld maar wel in deze weekmailingen en ook op de overzichten in de oogstkast. Twijfel je je of een gewas extra geoogst mag worden? Kijk dan naar het overzicht dat in de kast hangt.
Vakantie
De vakantieperiode is weer aangebroken. Ga je op vakantie, dan mag je aan het einde van het seizoen je abonnement twee weken gratis inhalen (week 31 & 32). Of je geeft je abonnement door aan je buren wanneer je op vakantie bent. Dan is het fijn dat je zelf laat zien hoe alles werkt op de tuinderij. De laatste weken wordt er namelijk regelmatig op plekken geoogst waar geen oogstbord staat en dat is niet wenselijk. Geef je je abonnement tijdens je vakantie weg maar wil je aan het eind wel twee weken extra oogsten? Dan kun je de laatste twee weken tegen losse betaling alsnog oogsten.
Linzensoep met Nieuw Zeelandse spinazie
400 gram Nieuw Zeelandse spinazie
150 gram donkergroene / Le Puy linzen
1 ui
4 tenen knoflook
2 takjes verse tijm
100 gram verse peterselie
1 volle tl komijnpoeder
1 citroen
2 el pijnboompitten
1,2 liter groentebouillon
Snijd de ui en knoflook fijn. Verhit de olie in een ruime pan en fruit hierin de ui en knoflook tot glazig. Bak de komijnpoeder 1 minuut mee. Voeg de linzen toe en bouillon toe en breng aan de kook. Laat het zonder deksel op de pan 25-30 minuten koken tot de linzen gaar zijn. Ris ondertussen de bladeren van de Nieuw-Zeelandse spinazie van de stelen af. Snijd 5 stelen in dunne plakjes. De overige stelen gebruik je niet. Blancheer de stelen 5 minuten in een andere pan. Giet ze af en spoel koud om zodat ze mooi groen blijven. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Voeg wanneer het einde van de kooktijd nadert, de spinaziebladeren toe aan de linzen en laat enkele minuten pruttelen, tot de bladeren geslonken zijn. Schep de helft van de soep, samen met de geblancheerde spinaziestelen, in een blender en pureer tot een gladde, dunne en groene puree. Voeg dit weer toe aan de soep en roer door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Garneer de soep met de pijnboompitten.
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Op de tuin..
Terug naar een ouderwetse ‘Hollandse zomer’ met veel regen afgewisseld met zon. De groenten en kruiden groeien nu heel goed en dat maakt dat we deze week veel kunnen oogsten. Ook met het insectleven gaat het goed op De Veldhof. Vorige week heeft IVN een ochtend doorgebracht op de tuinderij en de conclusie is dat er heel veel insecten het goed hebben en dat er ook weer nieuwe soorten aangetroffen zijn. Dat is natuurlijk geweldig nieuws! Niet voor niets heeft de tuinderij veel houtwallen en ‘rommelhoekjes’. Binnenkort ontvangen we een uitgebreider rapport van IVN dat hier gedeeld zal worden. Het gras en onkruid groeien ook hard na de vele regenval. Binnenkort worden de paden weer gemaaid. Heb je zin om een ochtend mee te helpen met wieden? Dan ben je welkom op donderdag. Fijn als je je even aanmeldt bij Valérie via 06-49386227.
De spitskolen kunnen geoogst worden. Klein maar fijn. De spitskolen zijn begin april geplant en zouden normaliter vorige maand al geoogst zijn maar door kou en daarna droogte is de groei vertraagd en zijn de kolen kleiner dan anders. De eerste cherry tomaten kunnen ook geoogst worden. Graag alleen de echt rode tomaten plukken en omdat het er nog niet zo veel zijn ook voldoende achter laten voor andere oogsters. De courgetteplanten geven veel vruchten. Wij lopen de planten regelmatig na en leggen de (te) grote exemplaren in de kast. Die zijn geschikt om soep mee te maken.
Veldbloemen boeket! (nieuw!)
Na een lange aanloop begint het bloemenveld nu eindelijk mooi te bloeien en zijn er boeketten te koop. Het voorjaar was in eerste instantie koud, vooral ‘s nachts. Dat maakte dat de gezaaide en geplante bloemen moeizaam op gang kwamen. Daarna volgde een periode met extreme droogte waardoor de groei stagneerde. Gelukkig is er dan de beregening waarmee je het allemaal een beetje kunt bijsturen. Gelukkig kunnen we nu echt van start met het aanbieden van boeketten. Volgens het door ons bekende recept: natuurlijk gekweekte bloemen zonder gif en/of kunstmest, in volle grond gekweekt van biologisch zaad- en plantgoed. Echte veldbloemen!
Een veldboeket kost € 7,50; zonnebloemen kunnen los besteld worden voor € 1,-.
Om er zeker van te zijn dat er voldoende bloemen beschikbaar zijn gelieve eerst contact op te nemen met Ingrid (bloemen@tuinderijdeveldhof.nl / 06-57180244). Daarna kunnen de bloemen afgerekend worden in de webwinkel. Bloemen zijn op woensdag- en / of vrijdagochtend vanaf 10 uur op te halen op De Veldhof. Fleurige groet, Ingrid
Vakantie
De vakantieperiode is weer aangebroken. Ga je op vakantie, dan mag je aan het einde van het seizoen je abonnement twee weken gratis inhalen (week 31 & 32). Of je geeft je abonnement door aan je buren wanneer je op vakantie bent. Dan is het fijn dat je zelf laat zien hoe alles werkt op de tuinderij. De laatste weken wordt er namelijk regelmatig op plekken geoogst waar geen oogstbord staat en dat is niet wenselijk. Geef je je abonnement tijdens je vakantie weg maar wil je aan het eind wel twee weken extra oogsten? Dan kun je de laatste twee weken tegen losse betaling alsnog oogsten.
Italiaanse gegratineerde venkel met verse tijm
2 kleine venkelknollen
scheut Pernod (optioneel)
30 gram geraspte boter
3 eetlepel Parmezaan
2 takjes verse tijm
Snijd al het loof van de venkel. Was de knol en snijd in de lengte in dikke plakken van ongeveer 1 cm. De stengels snij je in grove delen. Lag de plakken en de stengels in een kookpan met zoveel water dat ze net bedekt zijn. Voeg eventueel een scheutje Pernod toe. Breng aan de kook, zet het vuur daarna laag en laat een minuut of 6 koken tot de plakjes beetgaar zijn. Laat alle venkel delen uitlekken. Verwarm de oven op 200 graden. Vet een ovenschaal om met olijfolie en leg de plakken en stelen er daksgewijs in en leg de fijngehakte verse tijm tussen de delen. Verspreid de boter en de Parmezaan er over heen en zet ene kwartiertje in de oven.
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Op de tuin..
Vorige week zijn de teeltbedden waar de tuinbonen in stonden geklepeld. Tuinbonen zijn goede stikstofbinders, een essentiele stof voor de groei van planten. De rest zijn ter plekke gehakseld en worden opgenomen in het teeltbed. Ideaal voor de volgende lichting planten. Deze week zijn de teeltbedden geschoffeld en zijn daar zomer- en winterwortel, meiraapjes, mesclun (slamix), sperziebonen en radijs gezaaid. We planten nieuwe sla en bietjes die we eerder voorzaaiden en zaaien nu een lichting stokbonen voor.
Deze weken kunnen we genieten van veel zomergroenten. De eerste sperziebonen en zomerwortels kunnen geoogst worden en ook de courgette planten doen het goed. Courgettes moeten regelmatig geoogst worden. Wij lopen dagelijks de planten na en leggen de courgettes die te groot worden in de informatiekast. Die mag je dus meenemen. De tomaten in de kas beginnen rood te kleuren. Hopelijk kunnen we die volgende week plukken.
Er is een overvloed aan witte en vooral rode bessen. Wil je extra bessen mee naar huis nemen om te verwerken? Dat kan!
Afgelopen vrijdag was ons eerste potluck diner op de tuin, een gezellig samenzijn met oogsters en vrijwilligers. Het eerstvolgende potluck diner is op vrijdag 4 augustus.
Wil je (bij slecht weer) geinformeerd worden over het wel of niet plaats vinden, meld je dan aan op de Telegram Velddiner groep.
Bieten blad soep
loof van 5 rode bietjes
2 uien
hand verse basilicum
groentebouillon
peper en zout
olijfolie
Snij de uien fijn en stoof in een scheut olijfolie. Was het loof van de bieten en snijd in kleine stukjes. Voeg toe en laat even mee stoven. Voeg 800 ml bouillon toe en peper en zout en laat 20 minuten op laag vuur borrelen. Voeg tot slot de verse basilicum toe en pureer het geheel tot een glasse soep.
De eerste snackkomkommers kunnen geoogst worden! De kweker had de planten in eerste instantie niet bezorgd en daardoor zijn de planten drie weken later de grond in gegaan dan gepland maar nu kunnen we dan toch de eerste komkommers oogsten. De planten komen nu net op gang dus er is nog niet voldoende om heel veel te plukken maar oogst gerust een eerste komkommer. Let ook op dat je niet te kleine komkommers oogst, dan vissen andere oogsters achter het net.
Kroppen sla worden nu niet altijd volledig geoogst (zie foto). Bij deze het verzoek om wel de gehele krop sla te oogsten. Vorige week berichtte ik dat er veel sla staat op de tuin en dat we die ook graag als mulch gebruiken. Maar er zijn ook periodes dat er minder sla is en als de helft van een krop dan achter blijft (en er twee geoogst worden in plaats van één) dan gaan we te snel door de voorraad sla heen. Dus maak er een goede gewoonte van en oogst de krop sla in zijn geheel. Verlepte blaadjes kun je achterlaten op het teeltbed, graag op de aarde en niet op een andere groente. In alle teeltbedden waar geoogst mag worden staan bordjes met oogstinstructies, graag lezen voordat je gaat oogsten.
Deze week kunnen de eerste aardappels geoogst worden. Aardappels zijn een uitdaging op De Veldhof. De planten (het loof) worden al vele jaren verorberd door de Colorado kevers. De aardappel is een exoot en de kever heeft geen natuurlijke vijand. De kever legt meerdere keren in een seizoen eitjes. Normaliter poten wij de aardappel vroeger in het jaar om de eerste kevers voor te zijn. Dit jaar zijn de aardappels een maand later gepoot omdat de bodem zo lang nat was en is het loof vrij snel opgegeten door de kevers. Dit jaar dus kleine aardappels. En dit jaar experimenteren wij met zoete aardappel, wellicht is dat een geschikter gewas voor op De Veldhof.
De teeltbedden met tuinboon planten zijn geklepeld. Komende week schoffelen we de teeltbedden en zaaien we daar een nieuwe lichting sperziebonen en wortels. Het is fijn als je niet op de teeltbedden loopt.
Courgettes moeten regelmatig geoogst worden. Wij lopen dagelijks de planten na en leggen de courgettes die te groot worden in de informatiekast. Die mag je dus meenemen.
Eerste potluck Velddiner, vrijdag a.s (7 juli)
Deze vrijdag organiseren we ons eerste potluck diner. Vanuit ons enthousiasme om vaker samen te zijn op onze mooie tuin; voor iedereen die onderdeel is van De Veldhof community & introducees. Dus neem gezellig je buren of vrienden mee. Gezellig tafelen vanaf 18 uur, aanmelden niet nodig.
Hoe werkt potluck? Iedereen neemt een maaltijd en drinken mee en dat delen we met elkaar. Maaltijden graag voorzien van een briefje met ingrediënten. Voor jezelf neem je een stoel, bord, bestek en glas mee. Wil je (bij slecht weer) geinformeerd worden over het wel of niet plaats vinden, meld je dan aan op de Telegram Velddiner groep.
Gestoofde Nieuw Zeelandse spinazie
twee handen Nieuw Zeelandse spinazie
1 ui en 1 teen knoflook
peper en zout
olijfolie
Ris het blad van de steeltjes en was het blad. Stoof de fijngesneden ui en knoflook in een scheut knoflook en voeg na twee minuten de spinazie toe. Roerbak een paar minuten mee. Voeg tot slot wat peper en zout toe. Lekker met een beetje geraspte Parmezaanse kaas.