Deze week op De Veldhof (woensdag 28 juni t/m zondag 2 juli)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 8)

Deze week keuze uit…

Sla

Tuinbonen

Venkel

Courgette geel & groen (nieuw!)

Chinese kool (op=op)

Peultjes / erwten (laatste week)

Kapucijners

Knoflook

Ui

Stengelui  

 

KRUIDEN: koriander, peterselie, basilicum rood & groen

FRUIT: frambozen & rode aalbes (nieuw!)  

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***

 


 
Op de tuin.. 
Een paar goede regenbuien maken een groot verschil. De planten groeien ineens een stuk harder. De tuinbonen waren vorige week nog erg klein en deze week gegroeid tot een groot formaat. Gelukkig zijn de temperaturen nu gedaald en is er meer neerslag op komst, waarschijnlijk eind deze week. Fijn voor de trage kiemers zoals winterpeen en pastinaak.
 
De eerste courgettes kunnen geoogst worden en ook de eerste rode bessen verschijnen aan de planten. De komende weken zullen ook de kruisbessen en de witte bessen rijpen. In de tunnelkas groeien de tomaten, pepers, paprika en komkommer goed. Hopelijk dit seizoen een overvloedige oogst aan Mediterraanse groenten!
 
Eendaagse training Permacultuur in je moestuin, vrijdag 7 juli
Volgende week vrijdag, voor de enthousiaste moestuinierder. Meer informatie en aanmelden: Agenda – Tuinderij De Veldhof
 

Jaarlijkse Veld lunch (oogstfeest) op 17 september

Noteer alvast, op zondag 17 september organiseren wij onze jaarlijkse Veldlunch. Een officiële uitnodiging volgt binnenkort. Ook over de invulling van de lunch wordt nog nagedacht. Vorig jaar gaven meerdere mensen aan het leuk te vinden om te helpen met de voorbereidingen en/of een maaltijd te bereiden. Vind je het leuk om dat te doen, dan graag een mailtje naar Valérie via info@tuinderijdeveldhof.nl

 

Bouw veranda af!

De afgelopen weken is er hard gewerkt aan de bouw van een prachtige veranda, aan de voor- en achterzijde van onze kantine. Tijdens de hittegolf van vorige week werd het dak er op gelegd, met underlayment en EPDM. Onder de bevlogen leiding van onze vrijwilligers Herman en Jan werd er om 6 uur ‘s ochtends begonnen en in de namiddag verder gewerkt. En het resultaat mag er zijn. Vakmanschap en met liefde en aandacht gebouwd, door vele handen ondersteund en met deels gerecycled / gratis opgehaald hout.  Dank Herman en Jan voor jullie inzet en mooie samenwerking! Op de veranda komt een sedum / wilde planten dak. Dat gaan wij de komende maanden zelf opkweken, op de mulchmat die wij ook gebruiken bij het pompoenenveld. Met een biologisch sedum zadenmengsel. Dit doen wij op de grond en zodra de planten goed geworteld zijn dan rollen we de mat op het dak van de veranda en mag het daar verder groeien.

Onze tuin floreert en ontwikkelt zich tot een sterke commons. Elke donderdag hebben we veel lol met elkaar (vrijwilligersdag), tuin- en klusprojecten worden opgepakt en de tuin wordt door meer en meer handen gedragen. Plannen zijn er genoeg en misschien wil jij daar ook wel bij helpen. 

Het dak van de kantine lekt op een aantal plaatsen. De korte termijn oplossing is om daar nu ook EPDM over heen te leggen. Ook willen we deze zomer de 20 ft zeecontainer (opslag en werkruimte) naast de kantine zetten. Er was ons een gratis zeecontainer toegezegd en deze zou door een sociale werkplaats in Diepenveen opgeknapt worden. Helaas ging het bedrijf waar de container stond failliet en ging dit feest niet door. Dus, we zijn op zoek naar een andere zeecontainer. Kun je ons daar bij helpen? Of wellicht een rol EPDM die weg mag? Alle hulp is welkom!

 


Gember venkelloof jam

  • 400 gram gemberwortel
  • venkelloof van een venkel
  • 1 kilo geleisuiker
  • rasp en vers citroensap van 1 citroen
  • 2 gesteriliseerde jampotten

Schil en rasp de gember. Snijd het venkel loof in fijne stukjes. Grove delen haal je er uit. Meng in een pan de gember met het water, de geleisuiker, citroenrasp en -sap. Breng het mengsel aan de kook en blijf roeren. Als het kookt voeg je het loof toe en laat je het 4 minuten pruttelen. Blijf roeren. Neem daarna de pan van het vuur en vul de jampotten met het mengsel. Draai de deksels er op en laat de potten ondersteboven vijf minuten afkoelen. Draai de potten daarna weer om, draai de deksels nog eens stevig aan en laat verder afkoelen. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Deze week op De Veldhof (woensdag 21 t/m zondag 26 juni)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 7)

Deze week keuze uit…

Sla

Koolrabi (op=op)

Tuinbonen

Venkel

Chinese kool (op=op)

Radijs (laatste week)

Peultjes / erwten

Kapucijners (nieuw!)

Knoflook

Ui (nieuw!)

Stengelui

 

KRUIDEN: koriander, peterselie, basilicum rood & groen

FRUIT: aardbeien (voor de kinderen :-)) & frambozen (nieuw!)  

 

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***

 


 

Op de tuin.. 

De hoge temperaturen vragen om een tropenrooster. Om 6 uur beginnen en voor de lunch naar huis en einde middag het werk weer oppakken en de sproeiers aanzetten. Een tropenrooster zijn wij wel gewend maar niet in de maand juni. Deze juni is de langst droge junimaand in tijden. De komende dagen is regen voorspeld; wij hopen natuurlijk van harte dat er snel een einde komt aan de droogte zodat alle planten weer goed kunnen groeien. Ook de bomen in het voedselbos hebben het zwaar, ondanks het vele water geven in de afgelopen weken en de beschutting door de hoog gegroeide groenbemesters. Met het oog op de voorspelde regen is vanochtend pastinaak gezaaid.  Morgen wordt de winterwortel gezaaid. Een maand later dan gepland.

Onze focus ligt deze weken (net als in eerdere droge jaren) wederom op het mulchen. Wij gebruiken alles wat voor handen is aan organisch materiaal om de bodem te bedekken, tussen het jonge plantgoed, zodat het vocht beter vast gehouden kan worden. De smeerwortel leent zich hier erg goed voor. Naast het bedekt houden van de bodem voegt de smeerwortel ook belangrijke nutriënten toe zoals stikstof en kalium waardoor de planten goed groeien. De paadjes met onkruiden zijn ook een goede bron van mulchmateriaal. We trekken de onkruiden uit en leggen ze op de teeltbedden. En wellicht is het je opgevallen dat er relatief veel sla geplant is. Sla onttrekt weinig voedingsstoffen aan de bodem, is een fijne plant om samen met kool geplant te worden zodat het teeltbed snel afgedekt wordt (levende mulch) en alles wat doorschiet wordt geoogst en ook als mulch op de teeltbedden neergelegd. Om uitdroging te voorkomen is voldoende organisch materiaal essentieel; daarom kweken wij veel sla op en mogen onkruiden zich uitzaaien en opkomen, zodat we nooit mulch tekort komen. Vorige droge zomer hebben wij goed doorstaan, mede dankzij systematisch mulchen. 

De courgette planten groeien hard. Deze week zijn de vruchten nog net te klein om geoogst te worden; vanaf volgende week is er veel courgette! De peulen groeien snel en zijn deels erwten geworden. 

Potluck Velddiner (nieuw initiatief!)

Vanuit ons enthousiasme om vaker samen te zijn op onze mooie tuin ontstond het volgende: Elke 1e vrijdag van de maand (in de zomermaanden; bij mooi weer) organiseren we een potluck diner op De Veldhof, voor iedereen die onderdeel is van De Veldhof community & introducees. Dus neem gezellig je buren of vrienden mee. Gezellig tafelen vanaf 18 uur, aanmelden niet nodig. Kom je dineren, dan graag een maaltijd en drinken meenemen, om met elkaar te delen (en met een briefje met ingrediënten er bij). Verder een stoel, bord, bestek en glas meenemen. Bij slecht weer gaat het helaas niet door. Dat wordt dan gemeld in onze Veldhof Telegram groep. Je kunt je aanmelden bij deze groep via https://t.me/+mUCfosvfaeVlOThk 

Het eerste Velddiner is op vrijdag 7 juli. Leuk als je er bij bent!

Jaarlijkse Veld lunch (oogstfeest) op 17 september

Noteer alvast, op zondag 17 september organiseren wij onze jaarlijkse Veldlunch. Een officiële uitnodiging volgt binnenkort. Ook over de invulling van de lunch wordt nog nagedacht. Vorig jaar gaven meerdere mensen aan het leuk te vinden om te helpen met de voorbereidingen en/of een maaltijd te bereiden. Vind je het leuk om dat te doen, dan graag een mailtje naar Valérie via info@tuinderijdeveldhof.nl 

 


Bruschetta met verse tuinbonen, knoflook en basilicum 

  • 1 ciabatta brood
  • 100 gram verse tuinbonen
  • 1 half handje basilicum & peterselie
  • 1 teen knoflook
  • optioneel: mozzarella
  • olijfolie
  • peper en zout

Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de ciabatta in schuine sneetjes van ongeveer 1 cm dik. Meng een flinke scheut olijfolie met de geperste knoflook en peper en zout. Besmeer de sneetjes met het mengsel en rooster het brood ongeveer 5 minuten op een rooster in de oven. Kook de tuinboontjes 3 minuten in water met zout. Giet af en spoel koud onder stromend water. Voeg 2 el olijfolie, de helft van de basilicum en peterselie in een keukenmachine toe en maal tot een tapenade. Verdeel de tapenade over de bruscetta en voeg naar wens mozzarella toe. Garneer met de achtergebleven basilicum en peterselie.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Deze week op De Veldhof (woensdag 14 t/m zondag 18 juni)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 6)

Deze week keuze uit…

Andijvie (laatste week)

Sla (Batavia & rode bindsla)

Koolrabi

Tuinbonen (nieuw!)

Venkel (nieuw!)

Chinese kool (op=op)

Radijs (laatste week)

Peultjes

Knoflook (nieuw!)

Stengelui

KRUIDEN: koriander, peterselie, basilicum rood & groen (nieuw!)

FRUIT: aardbeien (voor de kinderen :-))

 

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***

 


 

Op de tuin.. 

Afgelopen week hebben we veel water gegeven. Het beregeningssysteem werkt goed en elke avond draaien acht sproeiers op het veld. De combinatie van warmte en vocht zorgt ervoor dat een aantal gewassen nu snel groeit, zoals de courgette, pompoen, tuinbonen, sla en boontjes. Andere planten hebben het zwaar. De rabarber die voor deze week op de planning stond kan helaas niet geoogst worden. De rabarber planten hebben nu alle energie nodig om te overleven. De venkel die begin april geplant is is veel kleiner dan normaal maar de groeicurve is voorbij (die was tijdens de koude periode) dus oogsten we deze week bimi venkel. Ook de knoflook is door de koude periode in het vroege voorjaar kleiner dan in andere jaren. De tweede lichting venkel en bietjes (half mei geplant) groeit goed. 

Recent geplante groenten hebben het zwaar. Soms is het beter om te wachten met planten maar soms kunnen planten niet langer in de trays blijven staan en moeten ze de volle grond in. Afgelopen week hebben wij de boerenkool, zomer sla en winterprei geplant. De boerenkool groeit goed; de winterprei en sla hebben het zwaar en zijn deels dood gegaan. Deze week lopen we alle dode planten na en vervangen deze door nieuwe planten. Wij hebben bewust extra boerenkool en sla opgekweekt. De prei kan helaas niet vervangen worden. 

Alles bij elkaar zijn het uitdagende tijden in deze vroege hittegolf. Toch floreert onze tuin. De vaste planten hebben in eerdere droge jaren diep geworteld en redden zich nu prima tijdens de droogte. Er hangen weer volop frambozen, rode en witte bessen en kruisbessen aan de struiken en ook de fruitbomen beginnen meer vruchten aan te maken. Volgende maand zal er dan ook veel fruit zijn. De houtwal is enorm gegroeid en staat er prachtig bij. In de foto’s een foto van de houtwal zes jaar geleden. Destijds met aarde van de Gorsellse heide aangelegd en ingeplant met inheemse struikjes van 40 – 50 cm hoog. Het verschil zes jaar later is gigantisch. 

Dit weekend bezochten wij (tijdens ons jaarlijkse vrijwilligersuitje) Permacultuur CSA Ús Hôf in Sibrandabuorren. Een grote tuinderij op kleigrond, met bijna 270 leden. Tuinder Michel leidde ons rond en samen met de vrijwilligers van Ús Hôf genoten wij van een gezellig diner. Ook op Ús Hôf zijn de gevolgen van het onvoorspelbare weer zichtbaar. Door het natte en koude voorjaar kan het teeltseizoen nu pas goed opgestart worden en kan er de komende weken helaas nog weinig geoogst worden. 

 


Bruschetta met verse tuinbonen, knoflook en basilicum 

  • 1 ciabatta brood
  • 100 gram verse tuinbonen
  • 1 half handje basilicum & peterselie
  • 1 teen knoflook
  • optioneel: mozzarella
  • olijfolie
  • peper en zout

Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de ciabatta in schuine sneetjes van ongeveer 1 cm dik. Meng een flinke scheut olijfolie met de geperste knoflook en peper en zout. Besmeer de sneetjes met het mengsel en rooster het brood ongeveer 5 minuten op een rooster in de oven. Kook de tuinboontjes 3 minuten in water met zout. Giet af en spoel koud onder stromend water. Voeg 2 el olijfolie, de helft van de basilicum en peterselie in een keukenmachine toe en maal tot een tapenade. Verdeel de tapenade over de bruscetta en voeg naar wens mozzarella toe. Garneer met de achtergebleven basilicum en peterselie. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Deze week op De Veldhof (woensdag 7 t/m zondag 11 juni)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 5)

Deze week keuze uit…

Andijvie (laatste week)

Sla (Batavia & rode bindsla)

Rucola (bloemen zijn ook eetbaar)

Koolrabi

Chinese kool

Bospeen (laatste week)

Radijs

Peultjes (nieuw!)

Stengelui (nieuw!)  

KRUIDEN: bieslook (bloemen), koriander, peterselie

 

LOSSE OOGST: andijvie, Batavia sla, rode bindsla (inloop & zelfbediening & afrekenen via webwinkel)  

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***

 

PLANTJESMARKT: laatste week, biologische plantjes (inloop & zelfbediening & afrekenen via webwinkel) 

Aanbod: basilicum (rood en groen), peterselie, thijm, bieslook, salie, bonenkruid, dille, sla, bloemkool, venkel / € 0,80 per plantje (koop je er 7 dan krijg je de 8e gratis)

Tomatenplanten € 5,-

Op de tuin.. 

Na een koud en nat voorjaar is het nu warm en droog. De wind komt de laatste weken uit het Noord Oosten en de bodem droogt snel uit. Normaliter komt de wind vanuit de kant van het spoor en wordt deze afgeremd door de houtwal, waardoor onze bodem niet/ minder uitdroogt. Alles bij elkaar is het voor sommige gewassen uitdagend om goed te groeien. Een lange tijd afgeremd worden (te lage temperaturen) en dan naar warm en droog, dat maakt dat de meiraapjes, paksoi en raapstelen vorige week doorschoten. Door de kou in maart en april zijn de peulen dit jaar slecht opgekomen (magere oogst) en gewassen zoals venkel en spitskool zijn vertraagd in hun groei en nog relatief klein zijn. En dat maakt de variatie in ons aanbod deze week wat beperkt. Oogsttuinen om ons heen sluiten zelfs een of twee weken omdat er te veel groente verloren is gegaan. Wij hebben (gelukkig) ruim voldoende groenten en vanaf volgende week (week 6) ook weer een gevarieerder aanbod.

Deze weken planten wij veel wintergroenten. De spruiten zijn twee weken geleden gepland. Deze week planten wij boerenkool. Pastinaak en winterwortel moeten nog even wachten, dat zijn trage kiemers en zij kiemen beter als er een paar regenbuien langs komen. In de kas planten we tomaten, pepers, paprika en komkommer. De komkommerplanten waren niet bezorgd (onderbezetting bij de kweker), gelukkig konden er elders nog planten ingekocht worden. Sinds vorige week staan de sproeiers in het veld geregeld aan, in de avond. En er wordt weer veel gemulchd zodat we het vocht goed kunnen vasthouden. De nieuwe aanplant in het voedselbos krijgt ook regelmatig water. Dat doen wij veelal met de hand (gieter). Heb je tijd en zin om een of twee uurtjes te komen helpen in de avond. Dat is heel welkom. Dan graag even een berichtje sturen naar Valérie.

We geven water wanneer de bomen het nodig hebben maar verwennen ze ook weer niet te veel, in de hoop dat de wortels zelf (deels) een weg vinden naar het vocht. Wel geven we ze een flinke portie compost en hebben we groenbemesters om de bomen heen gezaaid, in dit geval phacelia, wikke en rogge. De rogge is nu zo hoog dat de bomen niet meer vol in de zon staan en de bodem minder snel uitdroogt. Neem vooral eens een kijkje in het voedselbos (achter de houtwal) Tot slot, er zijn weer bijen op de tuin! Met dank aan Louise van Landgoed De Nieuwe Aarde die een zwerm uit haar tuin bij ons in een bijenkast heeft gezet. De bijenkast staat achter de houtwal, in het midden. Als je het pad langs de Japanse wijnbes volgt (1e pad direct achter houtwal) dan zie je de kast staan. Wij willen de bijen graag een plekje geven waar zij zichzelf kunnen bedruipen. Dat betekent dat we de honing niet oogsten. Ook houden we het bij één bijenvolk zodat de bijen niet overheersen en de wilde bij verjagen.

 


Koolrabi andijvie ovenschotel

  • 100 gram (vegetarisch) gehakt
  • 1 flinke koolrabi, in stukjes gesneden
  • 1 halve krop andijvie
  • scheutje kokosmelk
  • handje geraspte kaas
  • verse peterselie 

Verwarm de oven op 180 graden. Breng een laagje water met een snuf kruiden aan de kook. Kook de koolrabi in ongeveer 15 minuten gaar en giet daarna af. Voeg de kokosmelk toe en stamp tot een puree. Verhit ondertussen in een koekenpan het gehakt rul en voeg daarna de andijvie toe. Bak dit mee tot dat de andijvie is geslonken en het vocht verdampt is. Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en dek dit af met de koolrabi puree. Bestrooi met kas en plaats 20 minuten in de oven. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.