Deze week op De Veldhof (woensdag 31 mei t/m zondag 4 juni)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 4)

Deze week keuze uit…

Raapstelen (op=op)

Andijvie

Sla (diverse soorten)

Paksoi

Rucola (bloemen zijn ook eetbaar)

Koolrabi

Chinese kool

Bospeen (nieuw!)

Radijs

KRUIDEN: bieslook (bloemen)

 

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin.. 

Vandaag 2e Pinksterdag was een open dag op De Veldhof met biologische plantjesmarkt en rondleidingen. Een zonnige en zeer geslaagde dag, mede dankzij onze enthousiaste vrijwilligers die de kraam bemanden en rondleidingen gaven. Naast groenten- en kruidenplanten verkochten we ook onze eigen groenten zoals paksoi en sla. 

Voor wie de plantjesmarkt gemist heeft, in de kast staan nog wat plantjes die je mag meenemen en afrekenen in de online Veldwinkel. De instructies voor het afrekenen liggen in de kast. 

 


Tzatziki van radijs en koolrabi

  • 1 bosje radijs
  • 1 flinke koolrabi
  • 1/2 bosje bieslook en/of bieslook bloemen
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olijfolie

Snijd de radijsjes in vieren en doe ze in een schaal. Snijd de onderkant van de koolrabi af en rasp de koolrabi in reepjes. Snijd de bieslook fijn (of leg een paar bieslook bloemen in stukjes in de schaal). Meng de yoghurt, knoflook en fijngesneden bieslook met de radijs en koolrabi. Druppel de olie er overheen en breng op smaak met peper en zout. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Deze week op De Veldhof (woensdag 24 t/m zondag 28 mei)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 3)

Deze week keuze uit…

Raapstelen (laatste week)

Andijvie

Sla (diverse soorten)

Paksoi

Rucola (bloemen zijn ook eetbaar)

Koolrabi (nieuw!)

Chinese kool (nieuw!)  

KRUIDEN: bieslook (bloemen)

 

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin.. 

Deze week treffen wij de voorbereidingen voor de open dag met plantjesmarkt, volgende week maandag! Alle paden worden weer gemaaid en de plantenkweker bezorgt de plantjes die we verkopen in onze plantjesmarkt. De plantenkweker bezorgt ook veel planten voor De Veldhof, o.a. de tomaten-, komkommer- en paprikaplanten voor onze tunnelkas. Dit seizoen mikken wij op veel minikomkommers en cherry en pruimtomaten. Dat betekent dat de tunnelkas leeg ‘moet’. Deze week oogsten jullie nog in de tunnelkas, daarna vind je alle groenten buiten. Na IJsheiligen volgde er afgelopen week toch nog een koude nacht met vorst. Nu nachtvorsten echt voorbij lijken te zijn planten wij de voorgezaaide courgettes in volle grond en zijn de eerste sperzie (stam)bonen gezaaid. De pompoenen hebben wij drie weken geleden voorgezaaid in de kas en deze zijn nu geplant in de mulchmat. De zwarte vezelmat (vooraan, in vak I) wis neergelegd op een stuk grond met veel kweekgrassen. Door deze mat te gebruiken hoeven wij het bodemleven niet te verstoren. Onder de mulchmat verteert al het organisch materiaal en wanneer het pompoenenveld dichtgroeit (en er geen licht meer bij komt) zullen ook de laatste onkruiden afsterven. Gelieve niet op de mulchmat te lopen.

Praktische oogstzaken

Via deze weg het verzoek om alleen groenten oogsten waar een oogstbord bij staat. Staat er geen bord bij? Dan mag het gewas helaas nog niet geoogst worden. Een korte toelichting: Soms staat een gewas op meerdere plekken. Het is fijn om per teeltbed een gewas te oogsten zodat wij dat teeltbed ook snel weer in gebruik kunnen nemen voor een volgend gewas. Twee half lege teeltbedden maken ons werk inefficiënt. Gewassen waar nog geen bord bij staat, die staan voor een ander moment op de planning. Op deze manier kunnen we door het hele seizoen een gevarieerd aanbod neerzetten. Dank voor je medewerking.


Tweede Pinksterdag (maandag 29 mei) open tuin met rondleidingen en biologische plantjesmarkt Kom je naar onze open dag op maandag 29 mei? We zijn open van 10 tot 16 uur, geven rondleidingen en verkopen biologische plantjes zoals sla, venkel, courgette, pompoen, komkommer, tomaat en paprika. Ook openen we de nieuwe bloementuin bij de ingang; binnenkort kun je namelijk ook een zelf gemaakt boeket van schone (onbespoten) bloemen mee naar huis nemen en daarover vertelt Ingrid je graag meer. De biologische groenten- en kruidenplantjes op de plantjesmarkt kun je contant afrekenen of via een Tikkie (op je mobiel) afrekenen. Wil je verzekerd zijn van plantjes, kom dan in de ochtend naar de tuin. Indien mogelijk graag op de fiets komen i.v.m. beperkte parkeerruimte.


Rauwe koolrabi salade met walnoten

  • 1 koolrabi
  • 100 gram ongebrande walnoten
  • 1 appel
  • 4 eetlepels walnotenolie
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 eetlepels appelazijn
  • peper en zout

Snijd de onderkant van de koolrabi af. Snijd de knol in dunne reepjes. Ook de stengels van de kool snijd je fijn. Snijd ook de appel in dunne reepjes. Verhit een koekenpan en rooster de walnoten een paar minuten (zonder olie). Maak een dressing van de olie, azijn, mosterd en peper en zout. Meng alle ingrediënten in een kom. Ook lekker in combinatie met fijn gesneden wortel en/ of geitenkaas.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Deze week op De Veldhof (woensdag 17 t/m zondag 21 mei)

OOGSTBERICHT ABONNEES 

Deze week keuze uit…

Raapstelen

Andijvie

Sla (diverse soorten)

Paksoi

Radijs

Rucola

Pastinaak (laatste week)

Spinazie (op=op)

 

KRUIDEN: bieslook

 

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin.. 

In de vorige weekmailing belichtte ik een aantal nieuwe projecten die wij deze herfst en winter gerealiseerd hebben, waaronder de nieuwe kruidenspiralen. Eén van onze vrijwilligers heeft hier meerdere maanden aan gewerkt met als resultaat dat er nu drie keyhole kruidentuinen staan. De oude kruidenspiraal bleek niet zo praktisch omdat we de kruiden boven in de spiraal niet konden oogsten. In de nieuwe keyholes kun je makkelijk overal bij. In deze keyholes komen voornamelijk de vaste kruidenplanten zoals rozemarijn, tijm en salie. De eenjarige kruiden (basilicum, peterselie, koriander en bieslook) planten wij in de teeltbedden. De planten in de nieuwe keyholes hebben tijd nodig om te groeien; zodra daar van geoogst mag worden komen er bordjes met oogstinstructies bij te staan. Voor nu is de kale aarde bedekt met winterpostelein, dat voorkomt opkomst van ongewenste kruiden en houdt de grond mooi vochtig. Het idee van een keyhole bed is dat in het midden de gewasresten toegevoegd kunnen worden en de wormen ter plekke composteren en de vrijgekomen voedingsstoffen direct weer terug gegeven kunnen worden aan de kruidenplanten. Bij deze dan ook de uitnodiging om je (biologische!) gewasresten in deze gaten te laten vallen. Graag wel opletten dat je niet per ongeluk slakken van huis meeneemt naar de tuinderij 🙂

Praktische oogstzaken

Op de deur van de tunnelkas hangt het teeltplan. Dat is een indicatie voor welke groenten wanneer geoogst kunnen worden. Wat er daadwerkelijk geoogst kan worden vind je elke week terug in deze weekmailing. Het kan zijn dat bepaalde gewassen eerder of later geoogst kunnen worden. Het bedekt houden met vliesdoek van bepaalde groenten zorgt er bijvoorbeeld voor dat sommige gewassen sneller groeien. En anderen zijn door het trage voorjaar erg langzaam opgekomen en schieten bij de overgang naar zonnige periodes door. Zo ook de rucola. Die kun je gewoon eten alleen is de harde steel bitter geworden; de bloemen van de rucola zijn ook eetbaar en heerlijk in een salade. Heb je nog geen katoenen tas meegenomen? Deze week liggen ze nog in de kas. Voor elke volwassen abonnee is er één tas. 

Knaagdieren op De Veldhof

Ondanks de vele regen hebben wij op De Veldhof bijna geen last van slakkenvraat of knaagdieren. Onze Permacultuur principes lijken te werken, mede door de paddenpoel en de vele schuilplaatsen voor vogels en egels, in de houtwal en de struweelhagen. De reeën hebben helaas wel de tuin herontdekt. Afgelopen droge zomer was er in de bossen weinig voedsel voor de reeën en sindsdien zie ik bij binnenkomst in de ochtend regelmatig een (op heterdaad betrapt) ree over de omheining springen, terug het bos in. Reeën eten geen sla kroppen o.i.d. maar wel de kiemblaadjes van jonge kooltjes, venkel of bietjes; om vraat te voorkomen dekken wij dit seizoen meer teeltbedden met vliesdoek.    


Tweede Pinksterdag (maandag 29 mei) open tuin met rondleidingen en biologische plantjesmarkt

Kom je naar onze open dag op maandag 29 mei? We zijn open van 10 tot 16 uur, geven rondleidingen en verkopen biologische plantjes zoals sla, venkel, courgette, pompoen, komkommer, tomaat en paprika. Ook openen we de nieuwe bloementuin bij de ingang; binnenkort kun je namelijk ook een zelf gemaakt boeket van schone (onbespoten) bloemen mee naar huis nemen en daarover vertelt Ingrid je graag meer.

De biologische groenten- en kruidenplantjes op de plantjesmarkt kun je contant afrekenen of via een Tikkie (op je mobiel) afrekenen. Wil je verzekerd zijn van plantjes, kom dan in de ochtend naar de tuin.

Indien mogelijk graag op de fiets komen i.v.m. beperkte parkeerruimte. 


 Gebakken radijs met bieslookbloemen

  • 100 gram radijs
  • een handje vol bieslook bloemen
  • 1/e theelepel kurkuma
  • peper en zout

Verwijder het loof van de radijzen. (Het loof is overigens heerlijk in de soep!) Maak de radijzen schoon en halveer de grote exemplaren. Kook ze 5 minuten, geit daarna af en maak ze goed droog. Verhit wat olie in een koekenpan en roerbak de radijzen enkele minuten. Voeg de laatste minuut de kurkuma en de bieslook bloemen toe. Breng op smaak met peper en zout. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Deze (eerste!) week op De Veldhof

OOGSTBERICHT ABONNEES 

Deze week keuze uit…

Raapstelen

Andijvie

Sla (diverse soorten)

Paksoi

Radijs

Rucola

Pastinaak (op=op)

KRUIDEN: bieslook

 

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin.. 

Na een aantal maanden hard werken kunnen we nu eindelijk (weer) beginnen met oogsten! En er is veel gebeurd op de tuinderij. In de tunnelkas is een beregeningssysteem aangelegd met druppelslangen, het voedselbos achter de houtwal is uitgebreid met nog meer fruitbomen en onderbegroeing zoals hazelaars en vlier, op diverse plekken in de zelfoogsttuin zijn mini voedselbosjes aangelegd, er is een demo moestuin aangelegd voor de praktijk lessen die op De Veldhof georganiseerd worden, het wc gebouw is afgebroken en opnieuw opgebouwd, er is een prachtige veranda om de kantine gebouwd, een bloementuin (pluk je boeket) wordt aangelegd door Ingrid en de kruidenspiralen bij de poort zijn vervangen door ‘keyhole’ kruidentuinen. Over de diverse projecten vertel ik uitgebreider in volgende weekmailingen maar wandel vooral al eens door de tuin om alle nieuwe projecten te bewonderen.

Uitdagend voorjaar

We gaan deze week van start met een mooi assortiment groenten. In de tunnelkas zijn de groenten goed gegroeid en kan er volop geoogst worden. Buiten in volle grond was het uitdagend om de zaaiplanning aan te houden omdat dit voorjaar erg nat en koud (met veel wind) is geweest. De aardappels zijn bijvoorbeeld een maand later gepoot. Aardappels gaan snel schimmelen en met de vele regen konden zij niet eerder gepoot worden. Ook een aantal andere gewassen was lastiger te zaaien, zoals raapstelen, tuinbonen en spinazie. Daar maken wij nu een inhaalslag mee. Op veel teeltbedden ligt vliesdoek dat de groei versnelt.

De pastinaken (zie oogstlijst) zijn overgebleven van vorig seizoen. Een deel van de pastinaken gaat nu doorschieten maar een groot deel kan nu nog geoogst worden.

Door de vele regen schieten de onkruiden uit de grond. Dat is op zich niet erg omdat wij de onkruiden als mulchmateriaal in de teeltbedden gebruiken. Daarmee voorkomen we uitdroging in drogere tijden. In de regel maken wij de paadjes naast de teeltbedden onkruidvrij zodra daar geoogst gaat worden. Bij deze dan ook het verzoek om alleen op de schoongemaakte paadjes te lopen. Eenmaal vastgelopen is het voor ons namelijk minder gemakkelijk om de onkruiden te verwijderen.

Oogstinstructies

In de kast (linker kant terrein) hangt een overzicht met alle te oogsten groenten en een plattegrond met een overzicht van de vakken. Bij elk vak staat een houten bord. Mocht je een vak niet kunnen vinden dan kun je het beste vanuit het wilgenlaantje (pad vanaf de paddenpoel naar de tunnelkas) volgen, dan vind je daar de borden met pijlen naar alle vakken. Oogstmessen liggen in de kast. Na gebruik graag terugzetten in de pot, met het snijvlak naar beneden.  

In de tunnelkas ligt voor elke volwassene een Veldhof tas van bio katoen, om je oogst in mee naar huis te nemen. 

 

Rucola soep met romige geitenkaas

  • 1 handje rucola
  • 1 grote bloemige aardappel
  • 400 ml groentenbouillon
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 1 ui en 1 teen knoflook
  • 1 paar stengels bieslook (de bloemen zijn ook eetbaar!)
  • peper en zout

Schil de aardappel en snij in blokjes. Snipper de ui en knoflook en fruit in olijfolie. Voeg daarna de aardappel toe, blus met de bouillon en laat 15 minuten zachtjes koken. Hak de rucola in grove delen en roer kort door de soep. Pureer de soep glad met een staafmixer en roer de geitenkaas er door heen. Garneer met fijngehakte bieslook en kruid met peper en zout. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.