Deze week op De Veldhof (woensdag 29 juni t/m zondag 3 juli)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Koolrabi wit

Rode bietjes 

Tuinbonen

Peultjes

Venkel

Rode eikenbladsla

Meiraap

Spitskool (nieuw!)

Palmkool 

Nieuw Zeelandse spinazie

Stengelui

Knoflook 

 

FRUIT VOOR ABONNEES: Zomerframbozen, rode aalbes (nieuw!)

Losse oogst

Rode eikenbladsla, meiraap, peultjes, venkel, Nieuw Zeelandse spinazie, koolrabi wit, palmkool, tuinbonen, stengelui, knoflook, rode aalbes

 

Plantjesmarkt: aardbeienplanten

 

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon, dille, koriander, platte peterselie, krulpeterselie, basilicum (nieuw!)

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin.. 

In de kas groeien de planten hard. We dieven de tomaten (groei uit ‘oksels’ verwijderen) en we binden de planten op. De eerste tomaten hangen al aan de planten. Nu nog groen, binnenkort rood. Ook de komkommer-, paprika- en peperplanten groeien hard. Een mooi gezicht hoe vanuit de fijne bloemen de gewassen ontstaan. Je bent welkom om alvast  alvast eens een kijkje in de kas te nemen.

In het veld is een aantal bedden geklepeld. (maaien en hakselen) Deze week planten we daar een combinatie van boerenkool en sla en zaaien we sperzieboontjes. 

 

Donderdag vrijwilligersdag

Elke donderdag werken wij samen op De Veldhof. En ook al is de groep vrijwilligers aardig gegroeid, er is altijd ruimte voor extra handen. Juist in de zomer maanden schiet het onkruid ineens veel sneller uit de grond, zeker na een regenbui. Heb je zin om een handje te helpen? We beginnen om 9 uur maar als je later wilt beginnen dan kan dat ook. Aanmelden is niet nodig. Wel graag drinkwater en lunch meenemen. De werkzaamheden bestaan uit onkruid wieden (en mulchen), voorzaaien, planten en compost uitrijden. Ook kleine klusjes zijn er volop. 
 
 
Gratis webinar Permacultuur terugkijken
Afgelopen week heb ik een gratis webinar verzorgd, een introductie over Permacultuur. Mocht je interesse hebben om wat meer over de basis van Permacultuur te leren, dan kun je de opname hier terugkijken. 

—————————————————————————————————————————

Rode bietjes met tijm, peterselie en feta

Benodigdheden

  • 4 grote rode bieten
  • 2 tenen verse knoflook
  • 2 takjes verse tijm
  • een handje verse peterselie
  • 1 ui (of handje stengelui)
  • 6 stuks bladerdeeg
  • 50 ml balsamico
  • 2 eieren
  • 150 gram feta 
  • honing, peper en zout 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Was ondertussen de rode bieten en verwijder met een scherp mes het loof en de wortels. Halveer de bietjes en snijd de helften in plakken van 2 cm. Maak van de bladerdeegvellen een grote lap en leg deze op de bodem en tegen de zijkanten van de ingevette ovenschaal. Bak de ui en de knoflook (fijn gesneden) een paar minuten in een pan en bak daarna de bieten nog een paar minuten mee. Leg dit daarna in de ovenschaal op het bladerdeeg. Kluts de eieren met de balsamico, een scheutje honing, peper en zout en de fijngesneden kruiden en giet uit over het bietenmengsel. Verdeel de gebrokkelde feta er over heen en zet het geheel 30 tot 40 minuten in de oven.   

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Deze week op De Veldhof (woensdag 15 t/m zondag 19 juni)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Koolrabi

Tuinbonen (nieuw!)

Peultjes

Venkel (nieuw!)

Rode krulsla

Rode bindsla

Rucola

Andijvie

Chinese kool (laatste week!)

Meiraap

Stengelui (nieuw!)

Nieuw Zeelandse spinazie (nieuw!)

 

FRUIT: Aardbeien (voor de kinderen)

Losse oogst

Chinese kool, andijvie, meiraap, venkel, Nieuw Zeelandse spinazie, koolrabi 

 

Plantjesmarkt: aardbeienplanten

 

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon, dille, koriander (nieuw!)

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Groot nieuws…

Vanochtend ontving je de mail met het feestelijke nieuws over de oprichting van Stichting Levende Grond en de aankoop van de grond van De Veldhof! Na zeven mooie jaren staat er een prachtige zelfoogsttuin. Met de aankoop van de grond kunnen we deze tuin toekomst geven. Met aandacht voor een gezonde en levende grond en ten behoeve van de gemeenschap. Op zondag 18 september hopen we je te ontmoeten tijdens de Veldlunch op De Veldhof. Noteer de datum alvast; de uitnodiging voor de Veldlunch volgt binnenkort.  

 

Even voorstellen: de bestuursleden van Stichting Levende Grond: Wieger Janse (voorzitter), Robert Kramps, Anna van der Maas en Valérie van Dijck 

Website en nieuwsbrief stichting

Neem alvast een kijkje op de website van de stichting en meld je aan voor de nieuwsbrief. We houden je graag op de hoogte van onze plannen.  

—————————————————————————————————————————————————————————

Op de tuin: laatste oogst voorjaarsgewassen

De meeste voorjaarsgewassen schieten nu door. Deze week lopen de temperaturen op en zullen ook de laatste planten doorschieten. Een prachtig gezicht, de bijen zijn dol op de bloemen. Deze week laat ik een deel nog staan en vanaf donderdag a.s. begin ik met klepelen (fijnhakselen). Door te klepelen brengen we de voedingsstoffen meteen terug in het teeltbed en kan daarna de volgende lichting planten gezaaid of geplant worden. In de teeltbedden komen dan sperziebonen, courgette, zomerpompoen en wortelpeterselie. 

Wil je nog een laatste keer raapstelen, radijs, mosterdblad en/of paksoi oogsten dan raad ik je aan om dat deze woensdag te doen. Het bed met Chinese kool blijft nog een week langer staan. De buitenkant van de kroppen ziet er weinig aantrekkelijk uit (veel gaatjes en bruin) maar de krop zelf is vrij van gaten en gewoon eetbaar. Ook de kroppen andijvie zullen binnenkort doorschieten.  

Van lente ui via stengelui naar ui & koniniginnepage nestelt op venkel planten!

De afgelopen weken kon je genieten van de lente ui, de voorloper van de ui. Bij deze planten mag nu niet meer geoogst worden zodat zij nu kunnen uitgroeien tot grotere uien. Deze week daarom een stengelui op het menu (op een ander teeltbed) en zeer binnenkort mogen dan de uien geoogst worden.

De rupsen van de koninginnepage nestelen graag op het loof van de venkel. Let je er op dat je venkel oogst waar geen rups op zit? De rups is te herkennen aan zijn groen/rode/zwarte strepen (zie foto). 

     


Koolrabi met (plantaardige) room en koriander

Benodigdheden 

  • 1 koolrabi
  • 3 eetlepels gehakte koriander
  • 1 dl (plantaardige) room
  • citroensap
  • nootmuskaat

Schil de koolrabi en snijd deze in dunne repen. Kook de groente een paar minuten in water en laat het daarna uitlekken en houd het warm. Verwarm de room en voeg de gehakte koriander toe. Breng op smaak met zout, peper, citroensap en nootmuskaat. Voeg daarna de koolrabi toe en verwarm nog even. 


Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Deze week op De Veldhof (woensdag 8 t/m zondag 12 juni)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Koolrabi

Peultjes (nieuw!)

Paksoi (op=op)

Tatsoi (nieuw!)

Rode krulsla

Rode bindsla

Rucola

Andijvie

Chinese kool

Radijs

Meiraap (nieuw!)

Lenteui

Raapstelen

Bladmosterd groen (nieuw!)

 

FRUIT: Aardbeien (voor de kinderen)  

Losse oogst

Paksoi, Chinese kool, andijvie, lente ui, radijs, raapstelen, rode krulsla, rode bindsla, bladmosterd groen, meiraap

 

Plantjesmarkt: aardbeienplanten

 

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon, dille

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…

Een aantal gewassen begint nu door te schieten, zoals de paksoi die op het veld staat, daar zitten gele bloemen in. Deze week is de laatste week dat je de paksoi kunt oogsten. Je kunt de bloem (en harde steel) er uit knippen en de plant eten. Ook de bloem is trouwens eetbaar en heel sierlijk in een salade. Volgende week wordt het bed geklepeld (hakselen), dan zijn de resten paksoi een goede voedingsbodem voor de volgende gewassen die in dat bed geplant worden. De kortst mogelijke kringloop 🙂 Ook de raapstelen, tatsoi, radijs en bladmosterd beginnen door te schieten. Deze zijn nog heel lekker om te eten en ook deze gewassen worden volgende week geklepeld. Deze week mag je hier extra veel van meenemen om bijvoorbeeld een portie in te vriezen. 

Ook de slakken hebben de doorschietende planten ontdekt. Wij hebben het geluk dat wij geen overmatige vraat van slakken hebben. De populatie slakken wordt in toom gehouden door de padden en egels. Zo lang die populatie in evenwicht is zijn slakken geen probleem. Slakken voelen haarfijn aan wanneer planten verzwakken en komen ze dan opruimen. Kom je grote naaktslakken tegen? Dan is het wel fijn als je de slakken van de planten afhaalt en in het bos uitzet. Dank alvast!

De eerste peultjes kunnen geoogst worden. Helaas niet zo veel als in vorige jaren. Door de droogte dit voorjaar kwamen de peulen langzaam of niet op en heb ik deze meerdere malen moeten zaaien. In de kas zijn nu zo goed als alle tomaten, komkommer, paprika, aubergine en peper planten geplant. Hopelijk kunnen we daar snel van oogsten! En in het veld hebben we diverse bedden met kruiden ingeplant, zoals koriander, peterselie, dille en bieslook. 

Let op: vingerhoedskruid (giftig)

In de randen van de omheining groeit op diverse plekken vingerhoedskruid (zie foto, rechts). Een prachtige sierlijke plant met fijne eigenschappen voor insecten en bijen maar helaas wel giftig voor mensen. 

Onderzoek VU Amsterdam: help je mee en vul je de enquête in?

Tom Kiel, student aan de VU vraagt onze medewerking in zijn onderzoek: Brengen community-supported agriculture (CSA) of voedselcoöperaties consumenten dichterbij de boer?

Tom’s onderzoek is ingericht om te testen of mensen zich daardoor ook meer verbonden voelen met de oorsprong van hun voedsel. Zulke gevoelens van verbondenheid kunnen uiteindelijk leiden tot andere keuzes met betrekking tot consumeergedrag. Om die veronderstelling te testen heeft Tom een enquête opgesteld.

Deelname aan de enquête is volledig anoniem en neemt ongeveer 10-15 minuten in beslag. Oogstgenoten kunnen de enquête openen via de onderstaande link: https://vuamsterdam.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_e2uS9YqJwPwjCoS

 


Voorjaars gazpacho van radijsblad en raapstelen

Benodigdheden gazpacho

  • een flinke bos radijs, met blad
  • een flinke bos raapstelen en/of rucola
  • een bosje kervel
  • een grote (zoete) aardappel of pastinaak
  • twee grote uien of een bosje lente ui
  • verse kruiden, in dit geval zoals salie, oregano en daslook
  • een klein scheutje olijfolie
  • twee blokjes knoflookbouillon

Haksel de ui of bosui. Als je lente ui gebruikt, houd dan iets achter van de stengels want dat kun je straks gesneden als garnering over de soep strooien. Fruit de ui in een klein scheutje olie. Was het radijsblad en de raapstelen en/of rucola. Rucola is wat pittiger van smaak dan raapsteel, als je de smaak iets wilt verzachten is het goed om straks meer kervel toe te voegen. Voeg het radijsblad en de raapsteel of rucola toe en bak kort mee. Voeg één liter kokend water toe en voeg de aardappel of pastinaak en de bouillon toe. Laat het op laag vuur koken totdat de aardappel of pastinaak gaar is. Haal de pan van het vuur, voeg de kervel en de kruiden toe en wat versgemalen peper. Met een staafmixer pureer je de soep totdat hij helemaal glad is. Vind je de soep te dik, voeg dan een klein beetje kokend water toe. Laat de soep afkoelen en serveer met gesneden radijsstukjes en gesneden bosui.


Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.