Deze week op De Veldhof (woensdag 1 t/m zondag 5 juni)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Koolrabi (nieuw!)

Paksoi

Rode krulsla (nieuw!)

Rode bindsla (op=op)

Rucola 

Andijvie

Chinese kool

Lenteui 

Raapstelen 

Radijs 

FRUIT: Aardbeien (voor de kinderen)

 

Losse oogst

Paksoi, Chinese kool, andijvie, lente ui, andijvie, radijs, raapstelen

 

Plantjesmarkt: aardbeienplanten

 

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…

In de tunnelkas worden deze week de laatste voorjaarsgroenten geoogst en ondertussen worden de nieuwe planten in de bedden geplant: tomaten (verschillende rassen), paprika, peper, aubergine en komkommer! En om deze planten heen zetten wij paarse en groene basilicum. De groenten die je eerder in de kas kon oogsten vind je nu in het veld. Binnenkort komen daar venkel, bietjes, tuinbonen en peulen bij. Ook verwachten we dit seizoen veel kleinfruit. Alle bessenstruiken hebben afgelopen herfst een goede snoeibeurt gehad en de struiken hangen nu vol met witte, rode en zwarte bessen en kruisbessen. 

Aardbeien voor de kinderen

De eerste aardbeien zijn mooi rood aan het kleuren. De aardbeien zijn voor de kinderen van de abonnementhouders. 

Mesjes met snijvlak naar beneden

Bij deze het verzoek om na het oogsten je mes terug te zetten in de pot, met het snijvlak naar beneden. 


Voorjaars gazpacho van radijsblad en raapstelen

Benodigdheden gazpacho

  • een flinke bos radijs, met blad
  • een flinke bos raapstelen en/of rucola
  • een bosje kervel
  • een grote (zoete) aardappel of pastinaak
  • twee grote uien of een bosje lente ui
  • verse kruiden, in dit geval zoals salie, oregano en daslook
  • een klein scheutje olijfolie
  • twee blokjes knoflookbouillon

Haksel de ui of bosui. Als je lente ui gebruikt, houd dan iets achter van de stengels want dat kun je straks gesneden als garnering over de soep strooien. Fruit de ui in een klein scheutje olie. Was het radijsblad en de raapstelen en/of rucola. Rucola is wat pittiger van smaak dan raapsteel, als je de smaak iets wilt verzachten is het goed om straks meer kervel toe te voegen. Voeg het radijsblad en de raapsteel of rucola toe en bak kort mee. Voeg één liter kokend water toe en voeg de aardappel of pastinaak en de bouillon toe. Laat het op laag vuur koken totdat de aardappel of pastinaak gaar is. Haal de pan van het vuur, voeg de kervel en de kruiden toe en wat versgemalen peper. Met een staafmixer pureer je de soep totdat hij helemaal glad is. Vind je de soep te dik, voeg dan een klein beetje kokend water toe. Laat de soep afkoelen en serveer met gesneden radijsstukjes en gesneden bosui.


Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Deze week op De Veldhof (woensdag 25 t/m zondag 29 mei)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Paksoi

Rode eikenbladsla

Groene eikenbladsla (op=op)

Rode bindsla

Rucola (nieuw!)

Andijvie

Chinese kool

Lenteui (i.p.v. stengelui)

Raapstelen (nieuw!)

Radijs (nieuw!)

Losse oogst

Paksoi, rode eikenbladsla, rode bindsla, groene eikenbladsla, Chinese kool, andijvie, lente ui

 

Plantjesmarkt: aardbeienplanten

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…

Na de droogte van de afgelopen maanden nu eindelijk veel regen. Vlak voor de buien zijn de groenbemesters ingezaaid in het voedselbos. O.a. bladrammenas, gele mosterd, boekweit, lupine, phazelia, meerjarige rogge en bijenmengsels. Dat gaat een kleurige plek worden.

Morgen worden de tomanten-, komkommer-, paprika-, peper-, en aubergineplanten bezorgd, voor in de kas. Daarom oogsten we deze week de groente die nu nog in de kas staat; daarna gaan we door met oogsten in het veld.

Lente ui i.p.v. stengelui!

Vorige week stond stengelui op de lijst met de bijbehorende instructies. Maar dat klopt niet. Het gaat om lente uit en niet om stengelui. Ik zal de borden met oogstinstructies aanpassen. Graag nog even doorlezen wanneer je lente ui gaat oogsten.


Tariefverhoging abonnementen

Bij aanvang van het zelfoogstseizoen heb je een mail ontvangen waarin ik vertelde over de tariefverhoging van de abonnementen. Gezien de hoge inflatie heb ik de tarieven helaas moeten verhogen, met 10%. Alle inkoop van materialen is duurder geworden, dat merk ik in de uitgaven voor de tuinderij. De prijzen op de website zijn inmiddels aangepast; last minute aanmelders betalen vanaf nu het nieuwe tarief. 

Heb je je abonnement (deels) al betaald? Als je budget het toelaat wil ik je vragen of je 10% extra kunt overmaken voor je abonnement. Dat is dus geen verplichting. Heb je geen ruimte om dit te betalen dan kun je dit seizoen oogsten voor het oude tarief. 



Eendaagse cursus ‘Permacultuur in je moestuin’ op zaterdag 11 juni & online programma ‘ZAAI!’
Tijdens deze eendaagse cursus leer je hoe je de Permacultuur principes in je moestuin integreert. Hoe creëer je een (energie)kringloop? Hoe bewerk je de bodem zo min mogelijk? Hoe versterk je het bodemleven? Welke gewassen passen in de moestuin (eenjarig en meerjarig)?Deze praktijk lesdag wordt verzorgd op De Veldhof.                  

Bijdrage: € 95,- incl. koffie/thee en plantaardige soep tijdens de lunch (gaarne zelf brood en drinkwater meenemen)
Data: zaterdag 11 juni (de eerstvolgende is op zaterdag 3 september)
Duur: inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee; cursus van 10 tot 16 uur
Docent: Valérie van Dijck – Aanmelden voor de lesdagen doe je hier.

Onlangs heb ik een online programma gelanceerd genaamd ZAAI! In dit online programma leer je de basis van Permacultuur, de natuurlijke moestuin en de eetbare vaste planten (bos)tuin. Dit programma volg je op je eigen tijd en is levenslang toegankelijk. Meer informatie over het online programma vind je hier.

 


Chinese stamppot met kabeljouw (recept uit ‘Eet beter in 28 dagen’)

1 kilo zoete aardappel

12 onbespoten citroenen

1 paksoi

50 gram krulpeterselie, fijngehakt

1 teentje knoflook, geperst

600 gram verse kabeljouw

peper en zout

 

Schil de aardappels en snij ze in parten. Rasp de schil van de citroenen met een fijne rasp en pers ze uit. Snij de paksoi in flinterdunne reepjes.

Zet de aardappels net onder water, breng aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.

Maak een kruidenmengsel van de citroenschil, de helft van het citroensap, de krulpeterselie, de knoflook en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Dep de kabeljauw droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout naar smaak.

Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan en bak de kabeljauw op middelhoog vuur in 2-3 minuten per kant goudbruin, afhankelijk van de dikte. Keer voorzichtig om met een spatel.

Stamp de aardappels met de resterende eetlepel boter tot een grove puree. Breng op smaak met peper en zout.

Voeg de rauwe paksoi toe en schep goed door.

Serveer de paksoistamppot op een bord, leg daarop de kabeljauw en lepel het kruidenmengsel eroverheen.


Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Deze week op De Veldhof (woensdag 18 t/m zondag 22 mei)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Paksoi

Rode eikenbladsla

Groene eikenbladsla

Rode bindsla (nieuw!)

Andijvie

Chinese kool (nieuw!)

Stengelui (nieuw!)

Losse oogst

Paksoi, rode eikenbladsla, rode bindsla, groene eikenbladsla, Chinese kool, andijvie

Losse verkoop aardbeienplanten: zelf afrekenen in de online Veldwinkel.

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…

Droog, droger, droogst… Dit voorjaar heeft de droogte (helaas) een nieuw record gezet. Op de tuin kunnen wij hier wel redelijk goed omheen werken. Door te mulchen (het bedekt houden van de bodem) met onkruiden en uitgezaaide eenjarige planten wordt het vocht beter vast gehouden. De sproeier staat vaker aan en een aantal gewassen hebben wij nog niet gezaaid. Deze en volgende week lijkt er wel wat regen te vallen. Deze week zaaien wij pastinaak, peterseliewortel en winterwortel pas deze week. Ook kunnen we de eerste sperzieboontjes zaaien!

Vorige week hebben wij alle pompoenen voorgezaaid. Helaas hebben de vogels dit ontdekt; zij zijn de kas ingevlogen en hebben alle zaden er uit gepikt. Deze week zaaien we nogmaals pompoenen voor en dekken wij de bakken af met vliesdoek. Deze week planten we de eerste spruitplantjes die eerder deze maand zijn voorgezaaid.

Nu de temperaturen omhoog gaan schieten sommige gewassen ineens de grond uit. Waarschijnlijk kunnen we volgende week radijs en raapstelen oogsten.

De bomen in het voedselbos krijgen ook regelmatig water zodat zij de droogte goed doorstaan. Deze week wordt tussen de bomen een groenbemester met bijenmengsel gezaaid zodat de bodem weer bedekt is.

De Veldhof bij BinnensteBuiten

Voor wie het nog niet gezien heeft: afgelopen november zijn er opnames gemaakt op De Veldhof voor het programma BinnensteBuiten. Chef-kok Ramon kookte o.a. met de paarse boerenkool. Het fragment werd in januari uitgezonden en dat kun je hier terugkijken.



Andijvie pannenkoeken

  • 4 pannenkoeken
  • 1 grote krop andijvie
  • 100 gram hazelnoten
  • 1 pakje (plantaardige) room
  • 2 takjes verse oregano
  • 150 gram geraspte kaas
  • peper en zout

Bereid de pannenkoeken op de voor jou gebruikelijke wijze. Verwarm de grill ondertussen op de hoogste stand. Hak de noten in stukjes en rooster deze lichtbruin in een droge koekenpan. Laat de nootjes daarna op een bord afkoelen. Verhit daarna de koekenpan met wat olie en bak de klein gesneden andijvie in ongeveer 2 minuten. Schep vaak om. Wanneer de andijvie is geslonken schep je de helft van de kaas, de room en de hazelnootjes er door heen. Voeg peper en zou naar smaak toe.

Spreid de pannenkoeken uit op een bakplaat. Schep op elke pannenkoek 1/4e deel van het mengsel, vouw de pannenkoeken dicht en strooi de rest van de kaas er over heen. Onder de gril hooguit vijf minuten de kaas laten smelten en daarna opdienen.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Deze week op De Veldhof (woensdag 11 mei /tm zondag 15 mei)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Paksoi

Rode eikenbladsla

Groene eikenbladsla

Andijvie

Rabarber

Losse oogst

Paksoi, rode eikenbladsla, groene eikenbladsla

Losse verkoop aardbeienplanten: zelf afrekenen in de online Veldwinkel.

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…

De eerste week van het nieuwe oogstseizoen! Na maanden voorbereiden, zaaien en planten kunnen de eerste groenten geoogst worden. De paksoi, sla en andijvie staan in de tunnelkas. De andijvie is nog wat klein maar we hebben genoeg planten (binnen in de kas en buiten op het veld) dus abonnementhouders mogen alvast beginnen met oogsten.

Met name de paksoi is enorm gegroeid. De grootste paksoi ooit op De Veldhof! Daarom deze week een lekker recept mat paksoi.

Loop vooral al eens een rondje over het terrein en kijk wat er allemaal geplant en gezaaid is. De komende weken verwachten we spinazie, raapstelen, Chinese kool, venkel, bietjes en nog veel meer. Probeer zo veel mogelijk op de gemaaide paden te blijven. Sommige teeltbedden zijn nog niet onkruidvrij gemaakt en zij lijken op paden maar dat zijn ze niet. Deze weken is het (weer) erg droog. Zolang we de teeltbedden niet gebruiken laten we de onkruiden staan zodat de bedden niet uitdrogen. Wanneer we een bed in gebruik willen nemen en de onkruiden er af halen dan dienen die elders als mulchlaag. Zo maken we efficiënt gebruik van eigen organisch materiaal.

Aanplant voedselbos

Achter de houtwal (net achter de schoolmoestuin) vind je het voedselbos. Deze winter heeft zorgverzekeraar Univé een halve hectare voedselbos gedoneerd en de medewerkers van Univé hebben dit zelf aangelegd. Een fantastisch cadeau aan De Veldhof; een toename in biodiversiteit en een langdurig gezonde voedselteelt die ons huidige assortiment aanvult. Er loopt een kronkelpaadje door het voedselbos, dat is gemarkeerd met houten paaltjes. De basis van het voedselbos staat nu (bomen en struiken); zodra er een flinke regenbui over komt dan worden de groenbemesters en bijenmengsels ingezaaid. De vaste planten die de bodembedekkende laag vormen worden over een aantal jaar geplant, wanneer de bomen en struiken goed geworteld zijn.

Het voedselbos is nu nog kwetsbaar en met deze droogte moet er regelmatig water gegeven worden, dat doe ik meestal in de avond. Heb je tijd en zin om daar bij te helpen, dan is dat zeer welkom. (graag een mailtje naar info@tuinderijdeveldhof.nl)


Veldhof tas & aardbeienplantjes voor abonnementhouders

De Veldhof tassen van bio katoen liggen voor je klaar in de oogstkast. Per volwassene één tas. Ook mag je per volwassene twee aardbeienplantjes meenemen. Het zijn stekken van de Korona aardbei.

Afgelopen najaar hebben wij twee nieuwe aardbeienbedden aangelegd. Het onderhoud van aardbeien vraagt veel en daarom hebben wij de keuze gemaakt om de aardbeien voortaan alleen nog aan te bieden aan onze jongste abonnees: de kinderen. T.z.t. mogen zij de aardbeien plukken en opeten.



Oogsthulp op donderdagen

Ben je slecht ter been en vind je het fijn om ondersteuning te krijgen bij het oogsten? Elke donderdag werken wij met vrijwilligers op de tuin en kun je iemand vragen om je te helpen.


Romige parelgerst met paksoi en verse oregano

  • 170 gram parelgerst
  • 1 grote paksoi
  • 1 knoflookteen
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 takjes verse oregano
  • 50 gram Parmezaanse kaas of edelgistvlokken
  • 450 ml groentebouillon
  • olie, peper en zout

Bereid de bouillon. Snipper de ui en snijd de knoflookteen fijn. Ris de oreganoblaadjes van de takken en hak deze fijn. Verhit de olie in een wok. Voeg de ui, knoflook, paprikapoeder en parelgerst toe en roerbak 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg daarna de bouillon roe en kook de parelgerst (deksel op de wok) in ongeveer 25 minuten droog. Wel zo nu en dan roeren.

Snijd ondertussen de paksoi klein en houd het witte deel apart van de groene bladeren. Voeg na 15 minuten het willen deel van de paksoi en de oregano toe aan de parelgerst. Voeg in de laatste minuut het groene deel en de helft van de kaas of edelgistvlokken (geraspt) toe. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer en strooi de laatste kaas er over heen.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.