Deze week keuze uit…
Zelfoogst abonnement
Rode en groene krulsla, groene kropsla
Rucola, mesclun & bladmosterd (nieuw!)
Uien (op=op)
Snijbiet
Nieuw Zeelandse spinazie
Rode biet (nieuw!)
Venkel
Broccoli (nieuw!) (1 broccoli per huishouden)
Tuinbonen
Kapucijners (nieuw!)
Peultjes/ erwten
Knoflook (nieuw!)
Aardbeien (wanneer beschikbaar)
Losse oogst
Rode en groene krulsla, groene kropsla, rucola, radijs, venkel, peultjes/ erwten, kapucijners, snijbiet, Nieuw Zeelandse spinazie en knoflook
Kruiden: salie, tijm, oregano, koriander, dragon
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Op de tuin…
Elk seizoen zijn er groenten die verrassend goed groeien en ook elk seizoen zijn er ‘uitdagingen’. We bewegen mee op het natuurlijke ritme en de verschillende seizoenen. Deze week kunnen we weer een aantal nieuwe groenten oogsten. De kapucijners, peulen en tuinbonen staan er dit jaar geweldig bij. Door het trage (koude) voorjaar zijn de broccoli en de knoflook dit jaar klein. Langer laten staan op het veld zal niks toevoegen. De planten zijn aan het eind van hun groeitermijn gekomen en zullen doorschieten. Deze week voor elk huishouden één kleine broccoli.
Knoflook daarentegen, daar hebben we meer dan genoeg van en de smaak is heerlijk dus oogst vooral zo veel als je nodig hebt. Binnenkort gaat alle knoflook er uit en dan vraag ik je om een deel mee naar huis te nemen en thuis te drogen. Daarover in de volgende weekmailing meer informatie.
Op andere tuinderijen zijn door de vele regen dit voorjaar broedplaatsen van slakken ontstaan; ik ontvang foto’s van tuinders met tuinen waarbij alle bladgroenten weggevreten worden. Tot nu toe hebben wij daar relatief weinig last van, mede met dank aan de paddenpoel. Wel is het goed om alert te blijven op slakken.
Helaas kampen wij dit jaar met een explosie aan Colorado kevers in de aardappel teeltbedden. Eerder hadden wij deze kevers al op de tuin maar konden we door ze regelmatig te rapen voorkomen dat ze te veel loof van de aardappels zouden eten. Op dit moment zijn het er zo veel dat het rapen van de kevers een onmogelijke klus is geworden. Dat betekent niet dat de volledige aardappel oogst dit jaar verloren is maar wel dat de aardappels kleiner zullen blijven. Voor volgend seizoen oriënteer ik mij op een ecologisch bestrijdingsmiddel en/of een aandrijfwiel met bezems en een emmer (iemand tijd en zin om dit te maken?) zodat de kevers dagelijks van het loof geborsteld worden en in de emmer belanden. Een andere optie is om twee jaar geen aardappels te poten. De aardappel is een exoot en heeft hier geen natuurlijke vijand.
Zie je tijdens het oogsten dat de peulen dik zijn? Bereid de peulen dan als erwten.
Recept van de week: Pasta met walnoten en Nieuw Zeelandse spinazie
– 300 gram speltpasta
– 1 ui
– 120 gram walnoten
– 1 blik cannellinibonen
– 1 venkel
– 500 gram Nieuw Zeelandse spinazie
– 2 bladeren verse salie en 1 el geriste tijm
– sap van 1 citroen
– 1 scheutje witte wijn (optioneel)
– 1 blokje groentebouillon
– olijfolie, peper en zout
Breng een flinke pan gezouten water aan de kook voor de pasta en kook deze beetgaar in ongeveer 7 minuten. Snijd de venkel (incl. de stengels) en de ui in kleine stukjes en fruit in een koekenpan met olijfolie. Voeg de tijm en fijngehakte salie toe samen met de wijn en het citroensap en laat het op laag vuur droog koken. Haal de Nieuw Zeelandse spinazie van de stelen en voeg het blad toe aan de venkel, samen met 100 ml water en het bouillonblokje. Breng op smaak met peper en zout en laat vijf minuten op laag vuur pruttelen. Rooster ondertussen de walnoten in een droge koekenpan en laat de bonen uitlekken. Roer de uitgelekte bonen, gare paste en de geroosterde walnoten door de saus en voeg tot slot evt wat geraspte geitenkaas toe.
Voor meer recepten per groente: zie De Wassende Maan