Deze week op De Veldhof (woensdag 2 t/m zondag 6 juni)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Batavia sla (op=op), bindsla & rode sla

Rucola & mesclun

Andijvie

Spinazie

Radijs & daikon (witte radijs)

Raapstelen

Paksoi & Chinese kool (doorgeschoten)

Bimi (Chinese kool & paksoi; zie recept)

Lente knoflook

Winterpostelein

Asperges (wanneer beschikbaar)

Rabarber

Losse oogst

Rode sla, andijvie, rucola, radijs, raapstelen, spinazie, winterpostelein, paksoi (doorgeschoten), Chinese kool (doorgeschoten)

Kruiden: salie, tijm, oregano


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin en NL Doet…

Afgelopen zaterdag waren er vele nieuwe gezichten op de tuin tijdens NL Doet. De laatste bessenstruiken hebben een dikke mulchlaag met houtsnippers gekregen, kweekgras is uit de teeltbeden gehaald en er is veel bijkruid gewied. EN, de nieuwe kantine is in elkaar gezet. Nog een hele puzzel om de vier losse delen weer straks aan elkaar te krijgen maar het is gelukt. Deze week wordt het dak gerepareerd. De nieuwe kantine is een prachtige aanwinst voor de vrijwilligers en stagiaires en zal t.z.t. ook als workshopruimte gebruikt worden.

Deze week oogsten wij naast nieuwkomer spinazie en rode sla ook de ‘oude’ groenten; vanaf volgende week verwacht ik nieuwe groenten zoals de eerste peultjes en wellicht snijbiet. Een deel van de groenten die buiten staan is helaas doorgeschoten. Door het langdurig koude voorjaar zijn de planten die nu aan het eind van hun groeitermijn komen soms nog klein maar maken zij wel al bloemen aan. Deze gewassen kun je wel gewoon eten. De harde steel eet je niet. Blad en zijscheuten snijd je daar van af en bereid je net als anders. In dit geval is een deel van de raapstelen, de paksoi en de Chinese kool doorgeschoten.

De kleine stengels met bloemknoppen van de paksoi en de Chinese kool kun je als bimi bereiden.

Onderstaand vind je een recept hiervoor.


Driedaagse cursus ‘Ontwerp je eetbare tuin’ vanaf zaterdag 12 juni

Wil jij dit najaar jouw eetbare paradijs neerzetten? Tijdens de praktijkdagen op De Veldhof zie je hoe je een eetbare tuin of voedselbos (op kleinere of grotere schaal) kunt opbouwen.

De eerste lesdag leer je over de basiselementen van een eetbare tuin die voornamelijk ingericht is met vaste eetbare planten. Je gaat naar huis met huiswerk en komt de tweede dag terug met de observaties en wensen voor jouw tuin. Aan het eind van de tweede dag zijn de contouren van jouw ontwerp in beeld gebracht en maken we een begin met het beplantingsplan. Welke vaste planten zijn geschikt voor jouw eetbare tuin? Welke planten heb jij nodig om insecten aan te trekken en een duurzaam systeem neer te zetten? Aan het eind van de derde dag ga je naar huis met een basisontwerp en beplantingsplan voor jouw tuin en voldoende handvatten om dit zelf verder uit te werken.

Prijs: € 225,- inclusief koffie/thee en soep

Data: zaterdag 12 juni, 21 augustus en 2 oktober

Meer informatie en aanmelden: https://hetlevenscollege.com/product/de-levenstuin/

Foto: Raymond Hartman

Recept van de week: bimi met lente knoflook
– een bos bimi (van doorgeschoten Chinese kool en/of paksoi)
– 3 stengels lente knoflook
– 0,5 el sesamolie
– olijfolie
– peper en zout

Oogst de bovenste zijscheuten (met bloem) uit de oksels van de plant. Snijd eerst de lente knoflook in kleine stukjes en fruit deze in een wok met een flinke scheut olijfolie, op hoog vuur. Voeg na een paar minuten de bimi toe en roerbak een paar minuten op hoog vuur. Zet het vuur daarna laag en blus af met sesamolie.


Voor meer recepten per groente: zie De Wassende Maan

Deze week op De Veldhof (woensdag 26 t/m zondag 30 mei)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Batavia sla & groene bindsla

Rucola

Andijvie

Koolrabi

Radijs & daikon (witte radijs)

Chinese kool

Meiraapjes (op=op)

Raapstelen

Paksoi

Lente knoflook

Winterpostelein

Losse oogst

Andijvie, Chinese kool, paksoi, rucola, radijs, raapstelen, winterpostelein

Kruiden: salie, tijm, oregano


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…

Een deel van de groenten die buiten staan is helaas doorgeschoten. Door het langdurig koude voorjaar zijn de planten die nu aan het eind van hun groeitermijn komen soms nog klein maar maken zij wel al bloemen aan. Deze gewassen kun je wel gewoon eten. De harde steel eet je niet. Blad en zijscheuten snijd je daar van af en bereid je net als anders. In dit geval is een deel van de raapstelen, de paksoi en de Chinese kool doorgeschoten. Deze week hoop ik dat jullie er nog veel van oogsten; volgende week worden de bedden leeggehaald en planten we er nieuwe gewassen in.

In de kas

In de kas maken de bedden met sla nu ruimte voor de tomaten-, aubergine-, paprika- en peperplanten. Naast de koolrabi en de bindsla staan bijvoorbeeld tomatenplanten die met touw naar boven geleid worden.

Deze weken het verzoek om de koolrabi en bindsla voorzichtig te oogsten en daarbij goed op te letten zodat je de tomatenplanten niet beschadigt.


Stagiaires Jetske en Geralien geslaagd!

Vorige week zijn Jetske en Geralien geslaagd voor hun ‘beroepsproeve’. Van harte gefeliciteerd met het behalen van jullie examens! De komende weken zijn Jetske en Geralien nog op de tuinderij te vinden om hun stage af te ronden.


Meewerkdag verschoven naar zaterdag a.s. (29 mei) – NL Doet

De meewerkdag van afgelopen zaterdag moest helaas geanulleerd worden i.v.m. het slechte weer. Deze wordt zaterdag a.s. tijdens NL Doet ingehaald.

Tijdens de meewerkdag pakken we diverse onderhoudsklussen op zoals het vervangen van het gaas van de omheining, het uitrijden van houtsnippers op de vorig jaar aangeplante bijenhaag en het voedselbos; we planten pompoenen en rijden compost uit over de groentebedden. Ook vullen we de takkenril op de natuurspeelplaats aan met gesnoeide takken. En we zetten de nieuwe kantine in elkaar! De blauwe huisjes op wielen die aan de zijkant van het terrein staan hebben we gedoneerd gekregen; deze worden voor elkaar neergezet en vormen dan samen een ruimte van 4,5 x 6 meter.

Indien mogelijk graag een kruiwagen en/of spade meenemen. Gaarne zelf drinkwater, lunch en een soepkom meenemen. Wij zorgen voor een warme soep tussen de middag, uiteraard met groenten uit eigen tuin.

Wil je zaterdag dag komen helpen? Dan gaarne aanmelden via info@tuinderijdeveldhof.nl. We werken met in achtneming van de dan geldende Corona maatregelen.


Recept van de week: gemarineerde daikon
– een bos daikon
– 1,5 el rijstazijn
– 0,5 el sesamolie
– 1,5 tl zout
– peper en zout

Snijd de daikon in kleine (geschilde) stukjes. Meng met het zout en zet een uur in de koelkast. Hierdoor wordt de daikon zachter van smaak en verliest wat vocht. Spoel daarna de daikon af en dep droog. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng goed. Afdekken en minsten 8 uur in de koelkast laten marineren. Lekker als bijgerecht of in een salade.

Deze week op De Veldhof (woensdag 19 t/m zondag 23 mei)

Zelfoogsters met een abonnement hebben deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Groene krulsla, Batavia sla, groene bindsla

Andijvie

Chinese kool

Meiraapjes

Raapstelen

Paksoi Shanghai (zodra op: Paksoi)

Lente knoflook

Winterpostelein

Losse oogst

Groene krulsla, raapstelen, winterpostelein

Kruiden: salie, tijm, lavas, oregano


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…

Ondanks de relatief koude temperaturen voor de tijd van dit jaar knallen veel groenten nu eindelijk de grond uit. Met dank aan de vele regenbuien. Wat een verschil met de afgelopen jaren waarin het voorjaar droog en warm was. Voor sommige gewassen heeft de koude temperaturen wel voor vertraging gezorgd. Zij zijn nog steeds klein maar beginnen wel al door te schieten. Bijvoorbeeld de raapstelen die buiten in een zaaibed staan. Die raapstelen mogen deze week geoogst worden. De harde stelen kun je er uit halen en de bloemen zijn ook eetbaar.

Zelfoogsten en instructies

Het zelfoogsten gaat heel erg goed, mede door de nieuwe bordjes die bij elk bed staan. Nog een kleine toelichting hierop: op het bord staat niet alleen of je het mag oogsten maar ook of het voor abonnees is of voor iedereen (abonnees + losse oogsters). Staat er geen bord (meer)? Dan mag je daar niet (meer) oogsten. Een plattegrond van de zelfoogsttuin vind je in de kast. Daar hangt ook een weekoverzicht met groenten die je mag oogsten (vergelijkbaar met de weekmailing) en waar je alle groente kunt vinden.


Bloemen en tomaten

Vorige week zijn de eerste bloemen gezaaid. Een deel is een bloemenweide voor de insecten en een ander deel is om een boeket te snijden. Bloemen zijn niet onderdeel van het groentenabonnement. Je kunt een bloemenabonnement afsluiten (voor 12 keer een boeket snijden betaal je € 78,-) of op losse basis een boeket snijden en dit afrekenen in de webwinkel.

De diverse groentebedden in de kas die nu leeg geoogst worden, worden de komende weken opgevuld met tomaten-, aubergine-, komkommer- en peperplanten. Erg leuk om hiermee aan de slag te gaan. De tunnelkas is een mooie toevoeging op de tuinderij!


Oogsthulp woensdag a.s. – afstudeeropdracht stagiaires Geralien en Jetske – gegadigden gezocht

Deze week worden Warmonder stagiaires (BD tuinbouw) Geralien en Jetske door tuinder Valérie en een tuinbouwdocent van de Warmonderhof beoordeeld, in de aanloop naar hun afstuderen. Om hun oogstkwaliteiten te kunnen beoordelen zoeken wij enkele abonnees of losse oogsters die deze woensdag voor zich willen laten oogsten. Dus wil je het zelfoogsten deze week door Geralien of Jetske laten doen, kom dan op woensdag tussen 10 en 16 uur naar de tuin en trek één van beiden aan de mouw.


Meewerkdag zaterdag a.s. (22 mei) van 9.30 uur tot 16 uur

Tijdens de meewerkdag pakken we diverse onderhoudsklussen op zoals het vervangen van het gaas van de omheining, het uitrijden van houtsnippers op de vorig jaar aangeplante bijenhaag en het voedselbos; we planten pompoenen en rijden compost uit over de groentebedden. Ook vullen we de takkenril op de natuurspeelplaats aan met gesnoeide takken. En we zetten de nieuwe kantine in elkaar! De blauwe huisjes op wielen die aan de zijkant van het terrein staan hebben we gedoneerd gekregen; deze worden voor elkaar neergezet en vormen dan samen een ruimte van 4,5 x 6 meter.

Indien mogelijk graag een kruiwagen en/of spade meenemen. Gaarne zelf drinkwater, lunch en een soepkom meenemen. Wij zorgen voor een warme soep tussen de middag, uiteraard met groenten uit eigen tuin.

Wil je zaterdag dag komen helpen? Dan gaarne aanmelden via info@tuinderijdeveldhof.nl. We werken met in achtneming van de dan geldende Corona maatregelen.


Recept van de week: meiraappuree met doperwten
– een bos meirapen
– 150 gram doperwten
– 3 takjes munt
– olijfolie
– peper en zout

Was de meiraapjes inclusief blad en laat ze goed uitlekken! Snijd de meiraapjes in stukken en leg het blad terzijde, ook in fijne stukjes gesneden. Stoom de meiraap (knol en blad), samen met de doperwten en de muntblaadjes in een kwartier zacht. Bewaar twee theelepels kookvocht en giet de rest af. Pureer met de eetlepels kookvocht.

Deze week op De Veldhof (woensdag 12 t/m zondag 16 mei 2021)

Zelfoogsters met een abonnement hebben de komende week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Groene krulsla

Batavia sla

Groene bindsla

Mesclun (slamix)

Raapstelen

Paksoi Shanghai

Radijs

Lente knoflook

Losse oogst

Groene krulsla

Kruiden: salie, tijm, lavas, oregano


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…
De eerste oogstweek was zeer geslaagd! Woensdagochtend konden we het seizoen openen met een regenboog die ‘eindigde’ boven de nieuwe tunnelkas. We zijn dit seizoen met 27 huishoudens (er is nog ruimte voor drie huishoudens) en iedereen heeft ruim kunnen oogsten. Ook deze week kunnen we weer met name van de groenten uit de kas genieten.

De groenten op het land beginnen een inhaalslag te maken en hopelijk kunnen we volgende week daar de eerste oogst uit halen. De combinatie van veel regen en gemiddeld iets hogere temperaturen doet de planten goed.

De laatste nachtvorsten zijn achter de rug. Rond IJsheiligen zijn wij altijd nog alert, er kan zo maar nog een onverwachte nachtvorst opkomen. Ook is er nog een harde wind en daarom blijven de vliesdoeken nog even over de planten liggen.


Losse oogsters

Vanaf deze week zijn losse oogsters ook welkom om te komen oogsten. Weliswaar nog niet zo’n ruim assortiment maar de groene krulsla is wel de moeite waard om langs te komen.


Moestuin Vullerschool van start op De Veldhof

De kinderen en docenten van de Vullerschool hebben de afgelopen weken hard gewerkt en een fantastische moestuin neergezet. Neem vooral een keer een kijkje achter de houtwal. De tuintjes worden door de kinderen beheerd en vandaag heeft groep 5 de eerste tuinbonen er in gezet. Alle oogst is straks voor de schoolkeuken zodat de kinderen ook lekkere gerechten kunnen maken en hun eigen groente kunnen eten.


Meewerkdag op zaterdag 22 mei van 9.30 uur tot 16 uur

Tijdens de meewerkdag pakken we diverse onderhoudsklussen op zoals het vervangen van het gaas van de omheining, het uitrijden van houtsnippers op de vorig jaar aangeplante bijenhaag en het voedselbos; we planten pompoenen en rijden compost uit over de groentebedden. Ook vullen we de takkenril op de natuurspeelplaats aan met gesnoeide takken. En we zetten de nieuwe kantine in elkaar! De blauwe huisjes op wielen die aan de zijkant van het terrein staan hebben we gedoneerd gekregen; deze worden voor elkaar neergezet en vormen dan samen een ruimte van 4,5 x 6 meter.

Indien mogelijk graag een kruiwagen en/of spade meenemen. Gaarne zelf drinkwater, lunch en een soepkom meenemen. Wij zorgen voor een warme soep tussen de middag, uiteraard met groenten uit eigen tuin.

Wil je die dag komen helpen? Dan gaarne aanmelden via info@tuinderijdeveldhof.nl. We werken met in achtneming van de dan geldende Corona maatregelen.


Recept van de week: raapstelen stamppotje
– een bos raapstelen
– 1 kilo (zoete) aardappelen
– 100 gram geitenkaas
– olijfolie
– peper en zout

Was de raapstelen, laat ze goed uitlekken en snijd ze dan in kleine stukken. Kook ondertussen de (zoete) aardappels gaar. Giet de aardappels daarna af en stamp de aardappels. Voeg daarna een flinke scheut olijfolie, de raapstelen, de geitenkaas en peper en zout toe en meng het door elkaar. Eet smakelijk!

Deze week op De Veldhof (woensdag 5 mei t/m zondag 9 mei 2021)

Zelfoogsters met een abonnement hebben de komende week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Groene krulsla

Mesclun (slamix)

Raapstelen

Paksoi Shanghai

Radijs

Lente-ui & knoflookstengel

Kruiden: salie, tijm, lavas

Losse oogst

Helaas kan er deze week nog niet los geoogst worden.


Start zelfoogstseizoen 2021…
Eindelijk is het zo ver. Vanaf woensdag kan er geoogst worden! O.a. de eerste malse groene krulsla en heerlijke paksoi. De afgelopen weken was het koud en dat maakt het aanbod nu iets minder uitbundig dan in eerdere jaren. De groenten op het land hebben de kou gelukkig wel overleefd (dankzij vliesdoek) maar groeien langzamer dan anders. In de nieuwe tunnelkas groeien de planten wel snel en daar kunnen we deze en volgende week de eerste oogst uit halen. Warme dagen zijn in aantocht en dan kunnen de planten in volle grond een inhaalslag maken. De komende weken kun je o.a. Chinese kool, spinazie, rucola, andijvie en daikon (radijssoort) verwachten.


Oogstinstructies
Mooie borden met foto en oogstinstructie zijn in de maak. Deze borden staan in de bedden bij het desbetreffende gewas. Op sommige borden zul je een QR code tegenkomen. Deze code is alleen van belang voor losse oogsters. Als losse oogster kun je daarmee de prijs opzoeken en afrekenen via de online Veldwinkel. Als zelfoogster met een abonnement heb je vooruit betaald en hoef je niet meer per gewas af te rekenen.

Mocht er nog een bord ontbreken, trek vooral even aan onze mouw, dan laten we je zien waar je de groente kunt vinden. Bij aankomst op de tuin vind je in de kast in de overkapping (bij binnenkomst links het pad aflopen) een plattegrond met codering. Daar lees je welke groente je waar kunt vinden. Mesjes om mee te oogsten vind je daar ook. Na het oogsten het mesje graag weer terugleggen in de pot in de kast, met het scherpe stuk naar beneden! (Vorig jaar stak er geregeld een scherp stuk aan de bovenkant uit de pot)

De ingang van de tunnelkas is aan de rechterkant. De linker zijde is voor het opkweken van nieuwe planten. Bij de ingang vind je een katoenen Veldhof tas om je oogst in te verzamelen en om mee naar huis te nemen. Voor elke volwassene is er één tas.

Ik wens je veel oogstplezier! Hartelijke groet, Valérie


Recept van de week: radijssoep met knoflookstengel en tijm
– een handje radijs, met blad
– 1 liter groentebouillon
– 1 ui
– een bosje knoflookstengels
– 1 takje vers tijmblad
– 1 aardappel
– peper en zout

Schil de ui en fruit deze in kleine stukken met wat olie in een pan. Voeg het fijngesneden radijsblad en 2/3e van de knoflookstengels toe en bak mee. Voeg daarna de bouillon toe samen met de geschilde aardappel en de radijsjes. Wanneer de aardappel gaar is voeg je het tijmblad (zonder steel) toe en pureer je de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout en strooi de laatste fijngehakte knoflookstengel over de soep.